Csillagles a Hortobágyon

Hullócsillag-megfigyelő túrákat szerveznek a Hortobágyon

Helyi hírek

Különleges, egyedi élmények várják az érdeklődőket a Hortobágyon 2024. augusztus 13-áig.

Augusztus hónap kiemelkedő látványossága a Perseidák meteorraj, a hullócsillagok megfigyelése kiváló esti programlehetőség. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park adottságai még tovább fokozzák az élményt, hisz a fényszennyezés hatása mérsékelt, így sokkal több csillag válik láthatóvá innen.

A programok kora délután kezdődnek és Hortobágy település különböző helyein és létesítményeiben zajlanak. Amatőr és képzett csillagászok lézermutató és csillagászati távcsövek segítségével mutatják be az égbolt látható csillagait, egyéb égi jelenségeit, objektumait. Az est fénypontja lesz az ilyenkor látványos csillaghullást eredményező Perseidák meteorraj földi légtérbe kerülő elemeinek látványos megsemmisülése, az égboltról alászálló hullócsillagok megfigyelése, napközben pedig a mi csillagunkat, a Napot lehet kémlelni egy speciális eszközzel, a naptávcsővel.

A Hortobágyi Nemzeti Park hullócsillag-megfigyelő túrái:

Augusztus 11-12-13.: Perseidák megfigyelése, szafariprogram a Hortobágyi Vadasparkban
A helyszín specialitása: farkasok, sakálok, vadlovak és más vadállatok megismerése, séta az állatkertben, előadás a Naprendszerről, hullócsillag számolás.

Augusztus 11-12-13.: Alkonyati madárles és csillaghullás megfigyelése Halastón
A helyszín specialitása: alkonyati terepmadarász séta a halastavak mentén, előadás a Naprendszerről, hullócsillag számolás (ezzel a belépővel aznap ingyenesen látogatható a HNP Látogatóközpontjának kiállítása).

Augusztus 11-12-13.: Perseidák megfigyelése a Szálkahalmi tanösvényen
A helyszín specialitása: alkonyati séta a tanösvényen, lézeres égboltkémlelés és mikroszkópos meteoritvizsgálat, hullócsillag számolás (ezzel a belépővel aznap ingyenesen látogatható a HNP Látogatóközpontjának kiállítása).

Augusztus 11-12-13.: Alkonyati tanyabejárás a Pusztai Állatparkban, égbolt fotózás

A programok időjárás-függőek, a részvételhez pedig előzetes jelentkezés és jegyvásárlás szükséges!

Kiegészítő ingyenes program minden nap: Napmegfigyelés a Pásztormúzeum melletti napóránál 17.30-18.30