Tovább csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank

Gazdaság

Negyed százalékponttal 4,5 százalékra csökkentette csütörtökön az alapkamatot a cseh jegybank – jelentette be Jakub Holas szóvivő a banktanács ülése után Prágában.

Legutóbb 2022 februárjában volt ilyen szinten az alapkamat – jegyezte meg a szóvivő.

Az alapkamat további mérsékelt csökkentése nem volt meglepő, megfelelt az elemzők várakozásainak.

A döntés következtében a korona először mérsékelten meggyengült az euróhoz képest, majd rövidesen visszatért a korábbi szintre, amikor egy euró 25,38 koronát ért.

Piaci elemzők egybehangzó véleménye szerint a mostani kamatdöntés nem lesz komolyabb hatással a cseh pénzügyi szférára és a gazdaságra. Általános a vélemény – írja a CTK – hogy az idei alapkamatcsökkentések hatása a jövő év tavaszán fog megmutatkozni. Az idei második félévben további mérsékelt kamatcsökkentésekre lehet számítani.

A cseh jegybanktanács hasonló mértékben csökkentette a lombard, illetve a diszkont kamatot is. A lombard kamatot 5,5 százalékra, a diszkont kamatot pedig 3,5 százalékra.

A korábbi pénzügyi válság miatt megemelt alapkamat csökkentését a cseh jegybank tavaly decemberben kezdte meg, akkor, első lépésben negyed százalékponttal 6,75 százalékra csökkent az alapkamat. Ezt a lépést az idén már három alkalommal ismételte meg a jegybank.

(MTI)