17 millárd forintból lehet “korszerűbb és biztonságosabb” Debrecen vízellátása

Helyi hírek

Teljesen felújították a Debrecen és Balmazújváros közötti 32 kilométeres távvezeték-rendszert. A korszerűsítés következtében az itteni vízellátás kapacitása csaknem duplájára emelkedett. A beruházás 17 milliárd forintból valósult meg – számolt be az önkormányzat.

A Nagymacs közelében felállított úgynevezett ellenőrzési pont része annak a korszerűsített távvezetékrendszernek, amely biztosítja Debrecen ivóvízszükségletének csaknem egyharmadát, valamint több környező települések vízellátását. A fejlesztés során az elmúlt 2 és fél évben Debrecen és Balmazújváros között húzódó 32 kilométeres vezetékszakasz teljesen megújult.

Tényleg egy 21. századi vízi létesítmény, távvezeték épült, mely korszerű, online monitorozható, szakmailag kiemelkedő megoldásokat ad az üzemeltető részére

– mondta Pataki Zoltán, a TRV Zrt. főmérnöke.

A projekt részeként kiegészítő szerelvényeket, aknákat, gépészeti elemeket és két hálózati szivattyút is beépítettek. Kialakítottak egy úgynevezett SMART rendszert is, amelynek segítségével a teljes hálózatot tudják távolról is, fenntarthatóbb módon irányítani. A projektet részben megvalósító Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. nagyjából 620 ezer fogyasztót látott el ivóvízzel, a beruházást követően azonban 700 ezerre emelkedik ez a szám.

Korábban hozzávetőlegesen 30 ezer köbméternyi víz érkezhetett naponta a TRV rendszerén keresztül a debreceni vízellátás rendszerébe, ez pedig 50 ezer köbméter felé emelkedik ezen fejlesztésnek köszönhetően.

Ez kicsit túlozva, de majdnem megduplázza azt a kapacitást, amely eddig rendelkezésre állt

– mutatott rá Papp László polgármester.

Az átadó ünnepségen V. Németh Zsolt államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt 10 évben jelentős víziközmű-fejlesztések valósultak meg szerte az országban, több mint 1000 milliárd forint értékben. A beruházások fő célja az ellátásbiztonság növelése, a vízbázis védelme és a készletek energiatakarékos használata.

Aminek eredményeképpen mára minden háztartásban van szinte egészséges ivóvíz. A szennyvíz-kezeléssel való ellátottság háztartások tekintetében pedig több mint 80 százalékos

– emelte ki az államtitkár.

A fejlesztés európai uniós és magyar állami támogatásból, összesen 17 milliárd forintból valósult meg.