Baleset a CATL építkezésén

Eddig alig vizsgált veszélyes anyag szabadulhat fel az akkumulátorgyártás során

Helyi hírek

Az örök vegyi anyagokról, vagyis a PFA-król készítettek tanulmányt a Texasi Műszaki Egyetem kutatói, és aggasztó eredményre jutottak – szúrta ki a hvg.hu a The Guardian híradásában.

A PFA-k olyan vegyszerek, amelyek rendkívül lassan bomlanak csak le, és amik súlyos terhet róna a környezetre – az emberi egészségről nem is beszélve. Az ember alkotta meg őket, ott vannak a csomagolóanyagokban, samponokban, smink- és egyéb termékekben, ennek köszönhetően pedig már az európai ivóvíz jelentős részében is.

A PFA-k a lítium-ion akkumulátorokban (ilyen akkut gyártanak majd a debreceni CATL-ben is) is megtalálhatók – ismertetik, sőt nélkülözhetetlen részei annak. Egész pontosan az egyik alosztályáról, a bis-FASI-ról van szó, ami a kutatók szerint súlyosan szennyezheti a környezetet, és veszélyt jelenthet az emberi egészségre.

A Texasi Műszaki Egyetem tudósai riasztóan sok ilyen anyagot találtak a környezetben a gyártóüzemek közelében. Emellett megfigyelték jelenlétüket a távolabbi területeken is, és azt találták, hogy a hulladéklerakókban elhelyezett akkumulátorokból származó PFA jelentős szennyezőforrásnak tekinthető.

Debreceni professzor: az akkumulátorgyártásnak nincs semmiféle előnye

Jennifer Guelfo, a Nature-ben megjelent tanulmány társszerzője szerint két fontos kihívással kell megküzdeni: úgy kell növelni a fenntartható forrásból származó energiafelhasználást, hogy közben nem szennyezik be a gyártók a vizeket. A kutatók szerint a legfőbb probléma, hogy nagyon kevés szabályozás vonatkozik a PFA-t tartalmazó akkumulátorhulladékra, amelynek túlnyomó többsége az átlagos szemétlerakóban végzi. Ez azonban komoly probléma, az abból kioldódó PFA-k ugyanis beszennyezhetik a talajvizet, ami nemcsak helyben jelent problémát, hanem bárhol, ahová a szennyezett víz elkerül.

Guelfo szerint a korábbi kutatások azt találták, hogy a bis-FASI újra felhasználható, ám az akkumulátoroknak csupán az 5 százalékát hasznosítják újra. Az előrejelzések szerint 2040-re 8 millió tonna akkumulátorhulladékkal kell megbirkóznia az emberiségnek, ha a kereslet növekedésével nem növelik drámai módon az újrahasznosítás mértékét.

Papp László az akkumulátorgyárról: “Meggyőződésem, a debreceniek értik, miért van szükség ezekre a beruházásokra”

A bis-FASI egészségre gyakorolt hatásával egyelőre kevés tanulmány foglalkozik, így leginkább a gerinctelenekkel és zebrahalakkal kapcsolatban vannak információi a tudománynak. Ezek azonban azt mutatják, hogy már alacsony kitettség esetén is mérhető hatása van az anyagnak, ami arra utal, hogy ugyanolyan toxikus lehet, mint a PFA-k.