Papp László Halms Debrecen

Kínai cég szennyezése Debrecenben – itt a főispán válasza

Helyi hírek

2024. eddigi legnagyobb környezetszennyezési botránya derült ki nemrég, közvetlenül a választások után: a bőséges állami támogatással Debrecenbe csábított kínai HALMS a csatornába engedte a szennyvizét. A céget némi zsebpénzre megbírságolták, ám az ügyet csak hetekkel később, a választások után hozták nyilvánosságra.

Az esettel kapcsolatban a debreceni ZebraSzerda Mozgalom 2024. június 13-án közleményt tett közzé Facebook-oldalán, az alábbi kérdések szerepeltek benne:

  • Pontosan milyen anyagot bocsátott ki a HALMS Kft. a csatornarendszerbe? Bár a szennyezés az ipari park erre a célra létesített csapadékvíz-elvezető rendszerében maradt, a kikerülő anyagok milyen hatással voltak a környezetre? Milyen mértékben szivárgott be a szennyezett víz a talajba? Milyen talajtípusok érintettek a szennyezés által? Volt-e károsodása a növény- és állatvilágnak, illetve fennáll-e a veszélye annak, hogy a szennyezett víz bejutott a talajvízbe?
  • A HALMS Hungary Kft. számára kiszabott bírság a kármentesítéshez elegendő-e?
  • A HALMS Hungary Kft. a CATL akkumulátorgyára szomszédságában létesült és az elektromos autók motoregységeinek gyártására specializálódott, ami arra utal, hogy az elhelyezkedése logisztikai megfontolásra vezethető vissza. Bár a cégnek akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenysége nincs, a fémmegmunkálás az autóiparban kulcsfontosságú tevékenység, ezért kérünk tájékoztatást, hogy a HALMS Hungary Kft.-nek beszállítói kapcsolatai vannak-e helyi autóipari vagy azokat kiszolgáló üzemekkel?
  • Milyen típusú elektromos autók motoregységeinek gyártására specializálódott a HALMS Hungary Kft.?
  • Mit tehetnek a helyi lakosok, mi a hivatalos eljárás, ha észlelnek környezetszennyezést és a hatóság felé szeretnék bejelenteni?

Az egyesület most tájékoztatott arról, hogy kérdéseikre már másnap reagált a főispán, íme Rácz Róbert válasza:

A csatornarendszert, a csapadékvízelvezető rendszert, a talajvizet, és a csatornarendszerbe jutott anyagot érintően a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint vízügyi és vízvédelmi hatóság folytatott le eljárást, így az ezzel kapcsolatos kérdéseire a katasztrófavédelmi igazgatóság tud Önnek tájékoztatást adni. A kormányhivatal nem kapott jelzést a katasztrófavédelmi igazgatóság által lefolytatott eljárás alatt, és a hulladékgazdálkodási eljárása során sem tapasztalta, hogy növény-, vagy állatvilág károsodott volna. A kormányhivatal a feladatkörébe tartozó hulladékgazdálkodási eljárást lefolytatta. Döntésében a kormányhivatal a HALMS Hungary Kft-t a megvalósított környezetveszélyeztetés, és egyéb jogsértések miatt a kiszabható legmagasabb hulladékgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte. Kármentesítési eljárást a kormányhivatal a katasztrófavédelmi igazgatóság kivizsgálási eljárásán alapuló hatósági döntést követően indíthat, amennyiben azt a katasztrófavédelmi igazgatóság, mint erre hatáskörrel rendelkező szerv kezdeményezi, azonban az érintett ügyben ilyen nem történt. A kormányhivatal nem rendelkezik információval a HALMS Kft. üzleti partnereiről, illetve arról, hogy milyen típusú autók motoregységeinek gyártására specializálódott. Ha bárki környezetszennyezést észlel, akkor a kornyezetvedelem@hajdu.gov.hu e-mail címen, valamint a +36 52 511 000 telefonszámon bármikor tehet bejelentést

– közölte Rácz Róbert főispán megbízásából dr. Hajduné dr. Kovács Mária Mónika, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője.