Magyar Péter interjú

Magyar Péter újabb független sajtótermékkel rúgta össze a port

Ország

A rogáni propagandatermékek mellett a kormánykritikus médiával is egyre több konfliktusba keveredik Magyar Péter, a Tisza Párt alelnök, leendő EP-képviselője.

A magát az ellenzék vezéreként definiáló Magyarnál most egy borította ki a bilit, hogy a portál az Ötkert nevű szórakozóhelyen történt incidenssel kapcsolatban tett fel neki kérdéseket, a politikus szerint nem megfelelő módon.

A Media1 először ezt kérdezte:

“Tisztelt Tisza Párt! Szeretnénk megkérdezni, hogy Magyar Péter alelnök úr miért törölte le az alábbi tartalmú Facebook-posztját, amit az éjszaka publikált? »Jót buliztunk volna, de Tóniék nem szerették volna hagyni, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Hajrá Steve Klorrár, hajrá Megafon…« Ki ez a Steve Klorrár, akit említett a screenshot szerint? A Ripost nevű KESMA-lap nyilvánosságra hozott egy videófelvételt az Ötkert nevű szórakozóhelyen történtekről. Ez a videó valós, vagy hamis? Mi történt egészen pontosan alelnök úr szerint az éjszaka? Köszönettel: (…)”

Választ nem kaptak, de küldtek újabb kérdést:

“Tisztelt Tisza Párt!

Egy rendőrségi jelentés szerint Magyar Péter bedobhatott a Dunába egy mobiltelefont az Ötkertben történt dulakodás után. Igaz-e ez? Ha nem, mi lett a sértett telefonjával?

Magyar úr dobott-e el telefont?

Ki volt az a férfi, akivel Magyar úr beült egy taxiba a történtek után és a Kútvölgyi útra hajtott?

Ütött-e meg [Magyar Péter] valakit, igaz-e, hogy többször megpofozta a sértettet? Mire emlékszik pontosan alelnök úr?

Fogyasztott-e alkoholt vagy egyéb tudatmódosító szert, gyógyszert, kábítószert vagy egyéb anyagot?

videofelvételek szerint a földön csúszott-mászott, fiatal lányok alatt. Ezt mennyire találta erkölcsileg elfogadhatónak és nem érezte-e kockázatosnak?”

Erre megtört a jég, Magyar Péter ezt felelte:

“Tisztelt Szerkesztő Úr! Köszönöm a kérdéseket. Nekem is lenne egy. Ön hogyan olvas rendőrségi jelentéseket? Üdvözlettel, MP”

Szalay Dániel, a Media1 főszerkesztője a választ úgy értelmezte, hogy Magyar Péter ki akarja belőlük húzni a forrásaikat. Újabb üzenet a Media1-től Magyarnak:

“Tisztelt Alelnök úr! Általában a szerep az, hogy az újságírók kérdeznek, hogy az olvasóik kíváncsiságát ki tudják elégíteni, és nem a politikusok az újságírókat, ezért szeretnénk kérni a válaszait. Emlékeztetem arra, hogy az Európai Parlament által elfogadott European Media Freedom Act (EMFA) értelmében tilos az újságírókat presszionálni a forrásaik felfedésére, mi pedig nem adhatjuk ki a forrásainkat (forrásvédelem), melyek a demokratikus jogállamiság egyik alap pillérei. Várjuk érdemi válaszait, bízom benne, hogy számíthatunk válaszaira.”

Magyar a portál Facebook-megosztásaihoz is odakommentelt, például  azt, hogy

“Egészen szánalmasak vagytok.”

Illetve röhögős emojikat is biggyesztett:

Magyar Péter később a Facebook-oldalán összegezte a történteket, lényegében azt sugallva, hogy a független sajtó is az orbáni rendszer része, és a helyzet fenntartásában érdekelt:

“Az utóbbi hetekben viszont az is világossá vált, hogy az úgynevezett független sajtó jelentős része is a hatalomgyár és a status quo fenntartásában érdekelt. Ma már ott tartunk, hogy magukat oknyomozónak nevező portálok és újságírók is mindenféle forráskritika nélkül veszik át a propaganda szennylapjainak a legképtelenebb hazugságait.”

Magyar Péter – amellett, hogy a kormánypropagandát rendre ekézi – simán beleszáll rendszerkritikus portálokba is, ha neki nem tetsző módon nyilvánulnak meg róla. Így történt ez a HVG-vel, a Telexszel és a 444-gyel is.