Eszterházy Egyetem pincészetének bronzérmes borai

Díjazták az Eszterházy Egyetem pincészetének két borát is a Decanter nemzetközi borversenyen

Egyetem

Az egyetem pincészete, az Academia 2022-es Egri Csillaga és 2021-es Egri Bikavére is bronzérmet szerzett a 2024-es Decanter World Wine Awards borversenyen.

Az idén 21. alkalommal megrendezett Decanter World Wine Awards a nemzetközi borvilág egyik legmagasabb presztízsű borversenye, amelyre idén 18 143 tételt neveztek 57 országból. A tételek elbírására mintegy 250 borszakértő, köztük 20 Master Sommelier és 61 Masters of Wine gyűlt össze Londonban. A június 19-én nyilvánosságra hozott eredmény szerint a zsűri 50 Best in Show, 117 Platina, 643 Arany, 5977 Ezüst és 801 Bronz érmet osztott ki.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem pincészete, a 2023. őszén új névvel, arculattal és szortimenttel jelentkező Academia két borát is bronzéremmel ismerték el az ítészek. A 2021-es Egri Bikavér classicus és a 2022-es Egri Csillag egyaránt 88 pontot szerzett. Ráadásul az Egri borvidék, s így a pincészet két kiemelkedően fontos boráról van szó, azokról a házasításokról, amelyekkel a termelők leginkább kifejezhetik a terroirt, s azt is, mit gondolnak e két cuvée-ről.

Az Egri Csillagról azt írta a zsűri: „Tölgyfahordós, vaníliás, citromos és virágos illatjegyekkel rendelkezik a bor. A korty jó textúrájú, íze tiszta és ásványos.”

Míg az Egri Bikavérről szóló értékelésben az áll: „Összetett aromájú bor: áfonya, fekete cseresznye, csipkebogyó, dohány és sós jegyek jellemzik. Ízében harmonikus.”

A Decanter

A Decanter, a világ vezető bormédia-márkája, amelynek havi elérése meghaladja a 2,2 milliót, nyomtatott, digitális és közösségi felületeiken keresztül. A magazint 1975-ben alapították, s így az Egyesült Királyság legrégebbi fogyasztóknak szóló borászati ​​kiadványa. Az általuk indított Decanter World Wine Awards alig 20 év alatt a borvilág meghatározó igazodási pontjává nőtte ki magát.

Az idei DWWA-ról elmondható: Franciaország visszaszerezte vezető pozícióját, hiszen 12 Best in Show és 28 platina érmet kapott, többet, mint bármely más ország. Az idei év nagy regionális bajnoka Burgundia és Champagne volt, amelyek 9-9 érmet szereztek ebben az első két kategóriában. A magyar borok is kiválóan szerepeltek: 1 Best in Show, 4 platina, 13 arany, 56 ezüst és 67 bronzérmet szereztek.

A díjak tekintetében pedig szállóigévé vált a mondás: „itt a bronz felér egy arannyal.”

Fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem