Szeged, Gyermekklinika, klinika, egészségügy, gyógyít, orvos, beteg

Nagy bajban a szegedi gyerekklinika: leállt a gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás

Helyi hírek

Nagy bajba került a Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermeksebészeti Osztálya: megszűnt ugyanis a gyermeksebészeti és traumatológiai betegellátás.

Több mint 200 tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe, mert megszűnt a betegellátás az SZTE Szent Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermeksebészeti Osztályán  – tudta meg a Népszava. 

A portál úgy tudja: hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás, valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak. Van, akit mentővel visznek, de előfordul, hogy a szülő saját gépkocsival vág neki 175 vagy 225 kilométeres útnak – írták. Budapesten, az Országos Baleseti Intézet, a Szent János, a Heim Pál, illetve a Bethesda Gyermekkórház fogadja a gyereket.

A Népszava a következőképp idézte fel az előzményeket: 2016-ban a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerére kiírt csaknem 19 milliárd forintos uniós pályázatból az SZTE-nek 4,3 milliárd forint jutott volna egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére. A projekt 2023-ban lezárult, ám – az Átlátszó tavaly júniusi cikke szerint – az SZTE-n még ekkor is abban bíztak, hogy a hét éve megítélt uniós forrásból elindulhat a gyermek-SBO építése. A remélt építkezés miatt, 2023-ban ideiglenesen el kellett költöznie a gyermeksebészeknek a Fül-Orr-Gégészeti Klinika új épületébe, ahol kaptak egy műtőt, amit április elejéig használhattak.

A szegedi Gyermeksebészeti Osztály mintegy 50 munkatársa gyakorlatilag egy évig dolgozott az Fül-Orr-Gégészeti Klinika kölcsön helyiségeiben, míg április elején arról értesítették őket, hogy egy tisztasági festés után, a hónap közepén visszaköltözhetnek az eredeti, régi épületbe, azaz a korábbi helyükre.

Ennek a műtőnek a korábbi szakhatósági engedélye időközben érvényét veszítette. A visszaköltözéssel a műtő megnyitásához új engedélyre lett volna szükség, csakhogy a tisztasági festésen és a padozat újra burkolásán kívül lényegi fejlesztés nem történt. Így a műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak. Ezért az NNGYK megtagadta a működtetési engedély kiadását és hiánypótlást írt elő. A Népszava úgy tudja, a feltételek között szerepelt például a műtő sterillevegő-rendszerének kialakítása is, mivel eddig a szellőztetés is egyszerű ablaknyitással történt.

Amíg az NNGYK feltételeinek nem tudnak eleget tenni, addig ott műteni sem lehet.

Mindeközben a Magyar Orvosi Kamara is jelezte a Belügyminisztériumnak, hogy segítsen megoldani a centrumhoz tartozó, három megyényi gyermek-traumatológiai és sebészeti ellátási problémát. A jelzés nyomán az NNGYK és a belügyminisztérium képviselői ellátogattak a szegedi gyermekklinikára, ám miután az NNGYK képviselője továbbra sem találta elfogadhatónak a műtő állapotát, nem adta ki a használatbavételi engedélyt. Így mind a tervezett műtétre szorulókat, mind az akut betegeket továbbra is távoli kórházakba irányítják.

A Népszava ezek után kereste a Szegedi Tudományegyetemet, a Belügyminisztériumot és az NNGYK-t is, közülük csak az NNGYK válaszolt, mégpedig a következőt:

„Egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a gyermektraumatológiai ellátást továbbra is a gyermeksebészet és traumatológia látja el.”

A Magyar Orvosi Kamara hivatalos Facebook oldalán így részletezte az ügyet:

“2024. április 16-án értesültünk arról, hogy a dél-alföldi régió legmagasabb szintű gyermeksebészeti ellátását biztosító Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészeti műtőjét annak alkalmatlansága miatt leállították, így a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozata a Kecskemét – Szeged – Békéscsaba tengely ellátását Pécs, Budapest, Debrecen központjaiba helyezte át.
A MOK a gyermekellátás észlelt problémájára kezdettől szakmai megoldást keresett, így a kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezete azonnal megkereste a SZTE-t a betegbiztonsággal és kollégáink munkakörülményeivel kapcsolatos kérdésekkel. Választ nem kaptak. Ezt követően a MOK országos központja kereste meg az egyetemet. Választ nem kaptunk. Végül Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz fordultunk 2024. május 6-án, de választ újfent nem kaptunk, és a kialakult helyzet sem változott.
Mivel az eredetileg kijelölt egy héttel ellentétben már egy hónapja szünetelt a gyermekek ellátása a régióban, ezért személyes egyeztetésen jeleztük Pintér Sándor belügyminiszternek a problémát. A miniszter úr, értesülve a helyzetről, azonnal megkezdte az intézkedést, és másnap már az intézményben voltak az illetékes hatóságok, kollégáink beszámolója szerint szakmailag is helyes megközelítéssel. A tervezett megoldással kapcsolatban további információink nincs, fontos azonban, hogy a feltehetően kompromisszumos ideiglenes megoldás után hosszú távon megfelelő színvonalon legyen biztosítva a régió gyermeksebészeti ellátása. A MOK továbbra is minden tőle telhetőt megtesz egy hibáiból tanuló, adaptív, modern egészségügy kialakításáért, ahol a hibákat nem eltussolják, hanem felderítik és kijavítják, nem megbüntethető felelősöket – főleg nem “szivárogtatókat” – keresnek, hanem megoldásokat.”

(nepszava.hu, Magyar Orvosi Kamara hivatalos Facebook oldala)

Fotó: Frank Yvette