Jávorantilop született a debreceni állatkertben

Jávorantilop született a debreceni állatkertben, most elnevezheted

Helyi hírek

A gyermeknapi hétvége közeledtével a Zoo Debrecen azzal az örömhírrel szolgálhat, hogy első utódját neveli a néhány évvel ezelőtti állományújítás keretében érkezett jávorantilop-tehene – tájékoztatott dr. Nagy Gergely Sándor ügyvezető igazgató.

A május 13-án világra jött kis bikaborjú jó egészségnek és étvágynak örvend, a látogatók pedig egyre gyakrabban láthatják gondoskodó anyja oldalán az Afrika-panoráma kifutóban. Nevének kiválasztásába a Park szeretné a nagyközönséget is bevonni, ezért május 23-a 10:00-ig várja a névjavaslatokat közösségi oldalán.

Az Afrika déli és keleti szavannáin őshonos jávorantilop (Taurotragus oryx) a második legnagyobb ma élő antilopfaj, mivel a kifejlett bikák akár a 180 cm-es marmagasságot és az egytonnás testtömeget is elérhetik. Méretéhez hasonlóan impozáns a vöröses homokszínű szőrzetén húzódó függőleges fehér csíkozat és a többszörösen csavart, egyenes szarv, amely gyakran a fél méteres hosszt is meghaladja. A fajt főként az élőhelyvesztés és a húsáért, bőréért és trófeájáért való orvvadászata veszélyezteti, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.