Virágvasárnapi keresztűt Debrecenben

“Debrecen nagyon különleges hely, nagyon különleges város” – a virágvasárnapi keresztút üzenete

Helyi hírek

Debrecen városa virágvasárnap – 2024. március 24-én – keresztény közösségeivel, civil szervezeteivel, művészeti együtteseivel és a város lakóival közösen ökumenikus keresztútjárással hirdette a kereszténység nemzetek közötti egységét városhatáron innen és túl. 

A Debreceni Református Nagytemplom előtt Papp László polgármester köszöntötte az ünneplőket. Mint fogalmazott: a 21. században, 2024-ben van-e, lehet-e hívó ereje az egyházi ünnepeknek így, ilyen közösségi formában. Virágvasárnap délelőtt mindenki saját hite, vallása szerint templomában, a templom falai között éli meg a virágvasárnap örömét – délután pedig teljesen egyedi módon, különleges formában, itt, közösen, együtt – vallástól, hittől, felekezettől függetlenül – tudjuk megélni virágvasárnap szépségét. Debrecen ebben a tekintetben nagyon különleges hely, nagyon különleges város. Jól mutatja ezt az adventi időszakra való felkészülés és jól mutatja ezt a virágvasárnapi városi keresztút, amely mintegy nyitánya a nagyhétnek, a húsvétra való végső felkészülésnek. A polgármester örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy ma is nagyon sokan összegyűltek és fontosnak érezik azt, hogy együtt járják végig ezt a hat stációt. Debrecen ebben a tekintetben is valóban különleges. Papp László meggyőződése, hogy hitünk, vallási közösségeink, melyek egyben képviselik a múltat, a jelent, és vezetnek bennünket előre a jövőbe, rendkívül fontos szerepet töltenek be a város életében. Ők az őrzői és továbbvivői azoknak a tradícióknak, amelyek miatt Debrecent olyannak szeretjük, amilyen. Bármilyen változás zajlik körülöttünk, Debrecen a magyar kereszténység egyik nagy-nagy központja és erős vallási közösségekkel rendelkezik. Ez a garancia arra, ez a záloga annak, hogy Debrecen ebben a tekintetben egészen biztosan nem változik.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitájának fohászát követően Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke biblia idézetre alapozta gondolatait, melyek keretében többek közt ezt mondta: „Isten és ember nagyszerű találkozási pontja Krisztus keresztje. Ezért számunkra a kereszt nem dekoráció, nem dísz, hanem evangéliumi üzenet, amely az Isten kitárulkozásának, odaadásának, várakozásának, nyitottságának a jele. Nagyszerű koordinátarendszer, amely megmutatja, hogy mi a szélessége, hosszúsága, mélysége és magassága az Isten szeretetének. Amit az emberek egykor rosszul gondoltak, azt az Isten a kereszten jóra fordította. Isten hatalma a kereszten életet ébresztett.”

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke szavai szerint: „Nagyböjt eleje óta szívünket bűnbánattal és jócselekedetekkel már előkészítettük. Ma azért gyűltünk össze, hogy az egész egyházzal együtt lélekben előre átéljük Urunk húsvéti misztériumát, vagyis szenvedését és feltámadását. Ő ugyanis ezt a misztériumot akarta beteljesíteni, amikor fölment városába, Jeruzsálembe. Szívünk élő hitével és odaadásával emlékezünk meg erről az üdvösségszerző bevonulásról. Lépjünk mi is az Úr nyomába, hogy amint kegyelméből társai vagyunk a kereszthordozásban, ugyanúgy feltámadásának és örök életének is részesei lehessünk.” A püspök a békéért szóló imára szólította a jelenlévőket.

Mindezek után a három történelmi egyház vezetői közösen áldották meg a barkákat, melyeket aztán a népi táncosok szétosztottak a jelenlévők soraiban.

A keresztút a Nagytemplomtól a következő állomásokat érintve haladt: Kossuth tér – Szent István-szobor – Régi Városháza – Református Kistemplom – Csokonai Teátrum – Szent Anna Székesegyház. Az egyes stációknál angol, arab, ukrán, francia, német és olasz nyelven hangzottak el fohászok, s a baptista, az ortodox, a görögkatolikus, a református, az evangélikus és a római katolikus egyház képviselői bibliai idézetekhez kapcsolódóan mondták el gondolataikat.

A keresztutat átfonó műsorban a Kuckó Művésztanya tagjai, a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum, a Svetits Katolikus Gimnázium és Kollégium, a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai, a Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Hortobágy Néptáncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a Forgórózsa Táncegyüttes tagjai, a Martin Brass Rézfúvós Együttes, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen és a Budapesti Operettszínház művészei vettek részt.

Az ünnep jegyében az este folyamán két zenei esemény is várta a résztvevőket. A Lyra Zenekar Húsvéti Harmóniák címmel adott koncertet a Kistemplomban, a Debrecen Helyőrségi Zenekar közreműködésével pedig a Nagytemplomban várta a közönséget Dominica Palmarum címmel zenés istentisztelet.

Fotó: debreceni önkormányzat