Élve perzselt disznó nyírségi böllérfesztivál

Botrány a Nyírségi Disznótoros Fesztiválon: az állatvédőket hurcolták meg

Helyi hírek

Élve perzseltek egy disznót tavaly márciusban az V. Nyírségi Böllérfesztiválon Nyíregyházán. Az állat – miután elvágták a torkát – még megpróbált lábra állni, miután taglópisztolyt szegeztek a fejének.

A döbbenetes esetről így számolt be egy állatvédő:

2023. március 4. Nyíregyháza. Az V. Nyírségi Böllérfesztivál. Hazánkban létezik egy kivételesen aberrált, kegyetlen, igénytelen állathasználó hagyomány, a böllérfesztivál. Az egy dolog, hogy mérhetetlenül szomorú, hogy 25 ezer embertársunk találta vidám hétvégi szórakozásnak ártatlan állatok életének kioltását, nevetgélve, videózva a szerencsétlen állat életének utolsó perceit, gyermekeiket fotózgatva a véres holttestek mellett. De a résztvevő bölléreknek nem elegek a törvény adta keretek a gyilkolászásra, az állatok holttestének meggyalázására, az alkohollal megtámogatott viccelődésre mások szenvedésén. Nem, ők azt a kevés állatvédelmi szabályt is megszegve ami a ‘haszonállatokat’ védi, élve megperzseltek egy disznót. Azt, aki akkor került vágásra, amikor már minden versenyző csapat elvonszolt egy holttestet, és ő ‘feleslegben’ ott maradt. Aki végighallgatta 17 társa visítását, haláltusáját, érezte a vérszagot, akit fülénél és farkánál fogva rángattak le az autóról, aki miután elvágták a torkát még mindig megpróbált lábra állni, akinek a fejéhez taglópisztolyt szegeztek, ennek az állatnak a testét elevenen megégették. Látod rajta, hogy már meg sem próbál küzdeni, csak érjen véget a mérhetetlen szenvedés amit ezek az emberek okoznak neki. De milliónyi társával ellentétben akiknek a megkínzása a szemünk elől gondosan elrejtve zajlik, ennek a disznónak a szenvedése nem marad megtorlatlanul. Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány, a Macskaárvaház Alapítvány, a Malacvédő Alapítvány, a MAVEG – Magyar Vegán Egyesület, a Noé Állatotthon Alapítvány, a PCAS Állatmentés, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány, és a Vegán Aktivisták Magyarország / Vegan Activists Hungary közös feljelentést tesz az ügyben.

A Blikk a napokban megtudta, ugyan a rendezvény brutális hóhérával szemben büntetőeljárás indult, a főszervező mégis ellentámadásba lendült, és a tragikus sorsú sertés érdekeit védő állatszeretőket citálta bíróság elé, amiért szerinte rossz színben tüntették fel a rendezvényét.

https://debreceninap.hu/helyi/2023/03/25/barbarsag-nyiregyhazan-meg-elt-a-diszno-amikor-megperzseltek-a-bollerversenyen/

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség főügyésze, Martosi György közölte: az ügyben állatkínzás miatt hallgattak ki gyanúsítottként egy személyt, vádemelésre viszont még nem került sor. Információink szerint a rendőrség már lezárta a nyomozást, így rövidesen ez is megtörténhet.

A Nyíregyházi Járási Hivatal 300 ezer forint állatvédelmi bírságot szabott ki az állatkínzással gyanúsított férfira, akit egyúttal saját költségén állatvédelmi, állatjóléti oktatáson való részvételre kötelezett, de Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője a lapnak elmondta, az állatkínzó becsületsértésért és rágalmazásért feljelentette őket.

A 2024. január 22-ei személyes meghallgatás során a feljelentő és a feljelentettek békítése nem vezetett eredményre, így a büntetőügy tárgyaláson folytatódik majd, amelynek határnapja még nem ismert – közölte a Blikkel a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője, Szilágyi-Leskó Evelin.

A rendezvény főszervezője tagadja az élve perzselést, és továbbra is azt állítja, hogy minden előírást és szabályt betartottak, minden más „félrevezető álhír, illetve aggodalmat keltő információ”.