Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere

Kiss László: meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszert

Ország

A gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítését célzó, konkrét cselekvési terv létrehozásáról fog egyeztetni hétfői, első ülésén a Fővárosi Közgyűlés bicskei gyermekotthonban történtek kivizsgálása ügyében felállított eseti bizottsága – mondta el Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A politikus közölte: a bizottság elnökeként azt fogja javasolni a tagoknak, fogadjanak el egy ajánlást a közgyűlés számára a szükséges intézkedésekről.

“Olyan döntéseket kell hozni, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy ilyen események sehol ne forduljanak elő”

– rögzítette.

Kiss László emlékeztetett, hogy “a gyermekvédelmi intézményrendszerbe vetett közbizalom helyreállítása érdekében” szerdán felállított eseti bizottság tagjai Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP), Soproni Tamás (Momentum) terézvárosi polgármester és Gajda Péter (MSZP) XIX. kerületi polgármester.

Az első ülés hétfőn, 16 órakor lesz, ekkor fogadják el a menetrendet, ami tartalmazza majd, hogy kiket és miről szeretnének meghallgatni – ismertette.

Kiss László hangsúlyozta: a főváros önkormányzata tartozik az áldozatoknak, a közgyűlés által létrehozott bizottság pedig “erről a tartozásról szól.” Megjegyezte: a munkát a tervek szerint március végéig, április elejéig befejezné az eseti bizottság, mert szeretnének még a választási kampány megindulása előtt döntést hozni.

“Nagyon szeretném, ha ez a bizottság a lehetőségek bizottsága lenne, ahol mindenki elmondhatná, hogy szerinte neki milyen felelőssége van”

– fogalmazott a polgármester, aki lényegesnek nevezte, hogy ne a “politikai csörték világába” helyezzék, hanem “az áldoztatok oldaláról vizsgálják” az ügyet.

Szavai szerint a bizottság lehetőség a főváros számára, hogy “szembenézzen azzal a szörnyűséggel, ami a bicskei gyermekotthonban történt.” Egyúttal állásfoglalás is, amely megmutatja, hogy a fővárosi önkormányzat “az áldozatok oldalára állt az elkövetőkkel szemben” – mondta.

Hangsúlyozta: a bizottság “lehetőség a bocsánatkérésre azoknak, akiknek szerepük, felelősségük van abban, hogy milyen intézkedések történtek vagy nem történtek a 2011-es bejelentések után.”

Kérdésre válaszolva Kiss László közölte: vizsgálják azt, hogy 2011 előtt is érkeztek-e jelzések esetleges visszaélésekről a bicskei gyermekotthonnal összefüggésben. Hozzátette: korábbi jelzésekről egyelőre nincs tudomásuk, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is voltak.
A politikus kijelentette: azt szeretnék, hogy ez a bizottság ne a pártpolitika terepe, hanem a szembenézés és a bocsánatkérés terepe legyen.