Orbán Viktor

Pálinkás József rémületesnek tartja Orbán Viktor bejelentését

Ország

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere hosszú bejegyzésben reagált arra, hogy mit mondott Orbán Viktor arról, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki hamis tanúvallomásokkal is igyekezett fedezni pedofil felettesét.

Novák Katalin tette minden jóérzésű emberből ellenszenvet váltott ki. A közéleti személyiségek közül például Gundel Takács Gábor hamar el is döntötte, hogy kiszáll Novák Katalin tanácsadói csapatából, de még Orbán Viktor is véleményezte a történteket tegnap és közölte, benyújtott egy Alkotmánymódosítást, ami lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselkemény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.

Orbán Viktor bejelentést tett a pedofilbotránnyal kapcsolatban: “Félbe hasítanám, miszlikbe vágnám”

Pálinkás József egyik posztjában feltette a kérdést, mostantól “kegyelmi segédkönyvnek” kell-e tartani az Alkotmányt, majd hosszan kifejtette, az erkölcs és a kultúra hiányát nem lehet a joggal pótolni és rémületesnek tartja Orbán Viktor bejelentését, melyben a miniszterelnök azt mondta, “most nem jogászkodni kell” és “a pedofiloknak nincs kegyelem”.

Egyrészt komoly kognitív disszonanciára (intellektuális zavarodottságra) utal, hogy az Alaptörvénynek nevezett Alkotmány, azaz egy törvény módosítása szerinte nem jogi aktus. Akkor mi? Kérdezhetnénk. Másrészt a pedofilok bűnsegédeinek van kegyelem? Eddig volt kegyelem? Ha súlyos morális és kulturális hiba történt azt talán nem jogszabály módosítással kellene kezelni.

A köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter morális és kulturális hiányosságai azzal nem orvosolhatók, ha az Alkotmányban — ráadásul a normativitás követelményeinek nem megfelelő módon — megneveznek egy vagy néhány bűncselekményt, amelyek elkövetői nem részesülhetnek kegyelemben

– olvasható Pálinkás József bejegyzésében, aki szerint a kormánynak óriási a felelőssége abban, hogy közállapotaink ide jutottak. Szerinte sem a kormány tagjait, sem az “ellenzéki” körökben nap mint nap megnyilvánuló erkölcsi, intellektuális és szakmai hiányosságokat sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az MTA volt elnöke úgy véli, a mostani kaotikus morális, intellektuális és jogi rendszerben csak a polgárok egy kellően széles, szilárd erkölcsű, intellektuálisan szuverén, hiteles csoportja indíthatja el a változást.

Pálinkás József teljes bejegyzése itt olvasható el:

Elhagyhatta Magyarországot a pedofil igazgatónak falazó K. Endre, miután kegyelmet kapott Novák Katalintól

Fotó: Facebook/palinkasjozsef.uvnp