Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a Pécsi Diagnosztikai Központ

Helyi hírek

Az epilepszia, a Parkinson-kór és a stroke kezelése terén elért kutatások országos, esetenként nemzetközi szinten is kiemelkedő ellátóhellyé tették a Pécsi Diagnosztikai Központot (PDK), amelynek harmincéves fennállását pénteken ünnepelték – közölte az intézmény az MTI-vel.

A PDK a közleményében kiemelte, hogy az elmúlt három évtizedben az intézmény régiós szinten úttörő szerepet játszott a modern képalkotó diagnosztika megteremtésében, továbbá a központ segítségével lefolytatott kutatásokkal súlyos neurológiai betegségek kezelésében értek el sikereket országos, illetve nemzetközi szinten.

Felidézték: a modern képalkotó vizsgálatok, a CT és az MR iránti jogos társadalmi igény és az ezzel szemben álló súlyos forráshiány kettős kényszere szülte a PDK-t, amely önerőből szerezte be az eszközparkot, és működése során végig a kutatás, oktatás, betegellátás egymást erősítő hármasát tartotta szem előtt.

Rámutattak a közleményben arra, hogy a központban zajló magas szintű klinikai kutatások közvetlenül hasznosulnak a betegellátásban.

Így végeztek a pécsi szakemberek paradigmaváltó kutatást a koponyasérülések osztályozásában, és szintén a PDK támogatásával valósult meg a stroke-ot elszenvedők mesterséges intelligencia segítségével történő távdiagnosztikája is – sorolták.

Közölték, hogy 2019 óta a központ teljes egészében két egyetemi alapítvány fenntartásában működik, és mind az államilag finanszírozott, mind a térítéses vizsgálatokból származó bevételeket az ellátásba és az eszközpark folyamatos fejlesztésébe forgatja vissza – olvasható az intézmény közleményében.