Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium sztrájkoló tanárai

Csökkenthetik azoknak a tanároknak a fizetését, akik nem teljesítenek megfelelően

Ország

Az új értékelési rendszer alapján erre 2025 őszétől lesz lehetősége a pedagógusok munkáltatóinak.

Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer idén ősszel tervezett bevezetését követően, 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek – derült ki a Belügyminisztérium Népszava érdeklődésére küldött válaszából.

A tanárok fizetését a státusztörvény határozza meg, hogy melyik pedagógus milyen bért illet meg, azt ebben a cikkben írtuk meg. Egy Pedagógus I. besorolású tanár bére a rendelet szerint bruttó 538 ezer forint, ha azonban nem teljesít megfelelően, fizetése a törvényben meghatározott alsó összegre, bruttó 410 ezer forintra is lecsökkenhet.

A pedagógusok teljesítményértékelése során maximum 100 pontot lehet majd “gyűjteni”, a 80 pontot elérők számítanak majd kiemelkedőnek, az 50-79 pont között teljesítőek átlagosnak, az 50 ponttól kevesebbet szerző tanárok pedig “fejlesztendő teljesítményszintű” pedagógusnak számítanak majd.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a kormány hazudott nekik, mert a sztrájkbizottsági egyeztetéseken azt mondták, a teljesítményértékelés alapján nem csökkentik majd a pedagógusok bérét és ezt jegyzőkönyben is rögzítették. Úgy véli, a kormány ezzel felrúgta a megállapodásukat és lehetőséget biztosat az igazgatóknak, tankerületi vezetőknek a “kicsinyes bosszúra”, akik így a teljesítményértékelés mögé bújva büntethetik meg például azokat a pedagógusokat, akik részt vesznek tiltakozó akciókban.

Nem kap fizetésemelést az összes pedagógus, egységes bérrendezést sürgetnek a szakszervezetek