Zacher Gábor

Zacher Gábor: ha egy kövér politikus lefogyna, azzal jót tenne az egész országnak

Ország

Zacher Gábor toxikológus adott interjút a Telexnek. A Most jövök című podcastsorozat idei utolsó adásában az ország legismertebb orvosa erős gondolatokat fogalmazott meg.

Zacher Gábor elmondta, óriási hiánynak érzi, hogy nem szólnak reklámok, óriásplakátok a szűrővizsgálatok fontosságáról. Magyarországon évente körülbelül 500 nő hal meg méhnyakrákban, Zacher szerint egy észak-európai országban lakosságarányosan ennek csupán a 10 százaléka. Ezt a különbséget nem lehet genetikai adottságokkal magyarázni.

Zacher szerint a nőknél fontosak a rendszeres méhnyakrák- és emlőrákszűrések, férfiaknál pedig a vastagbélrák-, illetve a prosztatarákszűrés, akkor is, ha nincsenek tüneteik. „Ezek a betegségek, ha kellő időben kiszűrik őket, akkor abszolút gyógyíthatóak. Azt gondolom, hogy egy ilyen reklám lenne a valódi közszolgálatiság, és nem a bombás plakát, meg amikor azt írják rá, hogy a magyarok mit tudom én hány százaléka döntött, ami úgy, ahogy van, egy hazugságról szó.”

A toxikológus beszélt az elhízás okozta betegségek kockázatáról is, itt megjegyezte, megpróbálna beszélni egy influenszerrel, hogy mutasson pozitív példát. Szerinte húsz kilót lefogyni egy év alatt nem ördögtől való dolog, nem arról van szó, hogy 80 kilót kell lefogyni egy év alatt.

„Gondolhatnánk akár egy elhízott magyar politikusra is, aki azt mondaná, hogy igen emberek, sajnos elhíztam, mi lenne, ha ezen változtatnánk. És akkor minden két hónapban előjönne a csávó, fölállna a mérlegre, és azt mondaná, hogy megint lement négy kiló. Gondolj bele, ha ő meg tudja csinálni, akkor én is, mert őt ismerem.”

„Ennek rövid távon nagyon pozitív népegészségügyi haszna lenne. Két év alatt ennek mérhető lenne a haszna, cukorbetegség, ízületi betegségek, daganatos betegségek, és még millió történetet lehetne mondani” – mondta Zacher.

A toxikológus szerint “amikor azt látjuk, hogy ott vannak a jó kis csülkös pacallal, a nyolctojásos tésztával, meg a pálinka alapvető élelmiszer című mondatok hangzanak el”, akkor ne várjunk csodát ettől az egész történettől.

A beszélgetés itt hallgatható meg: