Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök: ez a kicsiny gyermek győz Gázában és Ukrajnában is

Helyi hírek

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a hagyományokhoz híven az éjféli szentmisét a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatta be, karácsony első napján, 25-én délelőtt pedig a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban celebrált ünnepi szentmisét – számolt be az egyházmegye.

Palánki Ferenc elmélkedését azzal kezdte, hogy idén Betlehemben, Jézus születésének helyén nagyon szomorú a karácsony. “A betlehemi éjszakában különös hangok zúgnak: lánctalpak dübörgése, vadászgépek robaja és az egész világon motorzaj, hangorkánok, sziszegő hazugságok kibogozhatatlan egyvelege. De mégis van egy kicsiny hang, felsír egy csecsemő, a betlehemi gyermek, a mi Urunk, Jézus Krisztus, akinek a hangja elnyom minden mást. Talán vékonyka ez a hang, kevesekhez jut el, de a megtestesült Isten szól általa.”

“Kicsik és nagyok, magabiztosak és bizonytalankodók, keresők és hívők figyeljetek, füleljetek, halljátok meg ezt a hangot! Engedjétek, hogy eljusson az értelmetekbe és a szívetekbe az evangélium örömhíre, hogy az Isten eljött erre a világra, hogy ez a ma született kicsiny gyermek győz. Győz a szülőföldjén, Gázában, Ukrajnában is és a föld minden olyan helyén, ahol nem engedik megszentelni a világot az örök Atyának, ahol háború, gyűlölködés és szeretetlenség van. Mégis ez a Fiúcska győz”

– mondta a püspök.

Palánki Ferenc elmélkedésének teljes leirata itt olvasható.

A mise megtekinthető videón is:

Fotó: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye