Kispolgár gyerekújság

Kispolgár néven gyerekújságot indított Tóta W. Árpád, ezzel ellensúlyozná a kormánypropagandát

Ország

Hossza előkészületek után elindult a Kispolgár című, gyerekeknek szóló ingyenes mobilalkalmazás Android és Apple telefonokra.

A magát “A szabad Magyarország első közéleti gyerekújságjaként” defináló kiadvány azt ígéri, gyerekeknek és fiataloknak szállít “igazi és igaz híreket sztrájkról, oktatásról, háborúról és adózásról, korrupcióról és Európáról. Meg állatosakat is”.

A korábban ismert bloggerként, jelenleg a HVG újságírójaként dolgozó Tóta W. Árpád projektje közösségi finanszírozásból tervezi fenntartani magát.

“A Kispolgár egy mobilapplikációban működő napilap. Nem dinoszauruszokról és pónikról mesél, hanem ugyanarról, ami apát és anyát foglalkoztatja. Miért kell maszkot hordani járványban? Miért lett drágább a csoki? Mi a bajuk a tanároknak, és mi ez a háború a szomszédban? Milyen az iskola nálunk és máshol, mi a korrupció és mi köze az ő menzájához? És mi az Európai Unió, amelybe születni szerencséje volt? Türelmesen magyarázunk, de nem gügyögünk”

– olvasható a lap bemutatásánál.

“Európai, öntudatos, egészségesen szkeptikus, kérdező gyerekeket szeretnénk – nem tudatlan alattvalókat, hanem kis polgárokat, akik nem is értik a feleselés kifejezést. Olyanokat, akik tudnak és mernek vitázni, és a vita után kezet fogni. Meg akarjuk mutatni nekik Magyarország, Európa és a világ sokszínűségét, és megértetni, hogy ez így szép, mert ők is beleférnek. Nem tervezünk azonban publicisztikát, kinyilatkoztatásokat, indulatos véleményt. Hittanóra helyett elmeséljük, mi a hinduizmus, az iszlám, és a kereszténység. Alapelvünk az ismeretterjesztés, ideálunk a felvilágosodás, küldetésünk a közszolgálat. Mármint amit eredetileg jelentett”

– írják a Kispolgár készítői, akik azt remélik, megmutathatják Magyarországnak, hogy igenis megnő benne az értelem, ha öntözzük.