Kormányinfó - Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója

Orbán Viktor: 2024-ben az a cél, hogy a családok legyenek a középpontban

Ország

A cél 2024-ben az, hogy a nagy küzdelmek helyett inkább a családok legyenek megint a politika középpontjában – jelentette ki a miniszterelnök csütörtökön Budapesten, nemzetközi sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor azt mondta, ha 2023-ban azért küzdöttek és dolgoztak az emberek Magyarországon, hogy amit már korábban megszereztek, ne veszítsék el, 2024-től pedig azt reméli a kormány, hogy az előrelépésért dolgozhat az ország.

Értékelése szerint 2023 a nagy küzdelmek éve volt: itt volt a háború, a növekvő terrorfenyegetés, a migráció, az infláció és Brüsszel.

A miniszterelnök elmondta, az infláció, a háború, a migráció és a terrorfenyegetés kérdésében sikerrel jártak, amit célul tűztek ki, el is érték.

Hozzátette: nagy küzdelmet folytattak a magyar családok is idén.

A nyugdíjak értékét teljes egészében sikerült megvédeni, de úgy látszik, hogy a béreket is nagyobb arányban sikerült megvédeni, mint ahogy az év közepén látszott – közölte Orbán Viktor.

Orbán Viktor: a 2024-es EP-választások célja, hogy kinyissuk Brüsszel szemét

Brüsszel nem látja a valós európai problémákat, ezért az európai parlamenti (EP-) választások célja, hogy kinyissuk Brüsszel szemét – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövő év politikai céljainak középpontjában az európai parlamenti választások állnak. Úgy értékelt: elég általános vélekedés Magyarországon, hogy Brüsszelben a bürokraták “egy buborékban élnek”, “Brüsszel vak”, nem látja a valóságos életet, és elrugaszkodik azoktól a problémáktól, amelyekkel nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában küzdenek az emberek.

A 2024-es EP-választások céljának ezért azt nevezte, hogy kinyissuk Brüsszel szemét, lássa a valóságot, és képes legyen arra, hogy kijavítsa azokat a vezetői hibákat, amelyeket 2023-ban elkövetett.

Orbán Viktor az idei évet a nagy küzdelmek évének, 2024-et pedig a nagy tervek évének nevezte, hozzátéve, hogy az EP-választásokon megpróbálnak Brüsszelben jelentős politikai változást elérni.

Orbán Viktor: hároméves bérfejlesztési program indulhat a tanároknak és az óvónőknek

Hároméves bérfejlesztési program indulhat a tanároknak és az óvónőknek – jelentette be a miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: “ha a feltételek teljesülnek, és ehhez közel vagyunk, akkor egy hároméves bérfejlesztési programot is meg tudunk indítani a tanárok és az óvónők esetében.”

A kormányfő arra is kitért: bíznak abban, hogy a csok plusz sok tízezer családnak jelent előrelépési lehetőséget.

Emlékeztetett: elfogadták a munkaadók és a munkavállalók által kötött megállapodást, ami a minimálbérek 10, illetve 15 százalékos emelésére vonatkozik.

Közölte: a kormány a nyugdíjak értékét garantálja, sőt, miután az infláció mértékét magasabbra becsülték, mint amekkora valójában lesz, a nyugdíjak értéke némileg emelkedhet.

Orbán Viktor: biztos kudarc lesz a vége az új brüsszeli csomagnak

Biztos kudarc lesz a vége a szerdán elfogadott új migrációs brüsszeli paktumnak – jelentette ki a miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Orbán Viktor hangsúlyozta: amíg az unió nem szánja rá magát, hogy kimondja, amit Magyarország, hogy aki akármilyen jogcímen a területére akar jönni, annak először kérelmeznie kell ezt, a döntésre pedig az határain kívül kell várakoznia, addig akármilyen csomagokat alkot, mindig kudarc lesz a vége.

“Hegyek vajúdnak és egér fog születni, és az se kifelé szalad az unióból, hanem befelé” – közölte.

A miniszterelnök meggyőződése, hogy a magyar szabályozás a “mintaszabályozás”, az egyetlen bizonyítottan működő szabályozás ma egész Európában.

(MTI)

Kezdőkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én. A kormányfő mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher