Adventi jótékonysági koncertet szervezett a Szent István-bazilikában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Helyi hírek

Adventi jótékonysági koncertet szervezett vasárnap a Szent István-bazilikában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, az eseményen részt vett a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A Szent István-bazilikában megjelenteket mások mellett Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntötte, aki beszédében kiemelte: a határon túli magyarság közösségei közül a Kárpátalján élő közösség sorsa a legmostohább, amit tetéz, hogy az ott élők immár a második karácsonyukra készülnek az orosz-ukrán háború árnyékában. Magyarországnak vannak határai, de a nemzetnek nincsenek – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kormánynak kiemelten fontos az Ukrajnában élő magyarok sorsa. Panyi Miklós szerint a háborúnak Oroszország, Ukrajna, Európa, Közép-Európa, Magyarország, a Kárpát-medence és Kárpátalja magyarsága is egyaránt vesztese.

Szász Jenő miniszteri biztos, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az eseményen elmondta, hogy számos alkalommal szállítottak már adományokat a kárpátaljai magyaroknak, legutóbb, a napokban négyezerötszáz családnak segítettek.

Advent harmadik vasárnapján Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye nyugalmazott püspöke osztotta meg gondolatait a bazilikában megjelentekkel.

A jótékonysági esemény fővédnöke Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.

(MTI)