Vendégmunkás-para Berettyóújfaluban: a polgármester a vállalkozókra mutogat

Helyi hírek

Legalább 150, főként indiai dolgozó száll meg a településen, minden nap buszokkal viszik őket a Debrecenben épülő BMW-gyárhoz – számolt be az RTL.

A külföldiek egyik koordinátora azt mondja, lassan egy hónapja ingáznak Berettyóújfaluból a debreceni BMW-gyárhoz, annak az építésén vesznek részt.

Hajnali ötkor kelnek, hatra jön értük a busz, este hétre érnek vissza, hetvenen vannak. Többségük Indiából jött, de három moldáv is van köztük – ismertette.

A helyzettel kapcsolatban Facebook-oldalán Muraközi István, a város fideszes polgármestere is állást foglalt. Közleményében leszögezte, sok esetben tudatosan összekeverik az illegális bevándorlást a legális munkavállalással, sok esetben pedig politika vitát kívánnak generálni.

Nekünk nem a külföldi munkavállalók hazai foglalkoztatásával van problémánk. Tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos munkakörök betöltéséhez már nincs elegendő hazai munkaerő. Ezek a munkavállalók azonban határozott ideig, szervezett keretek között tartózkodnak hazánkban. Ugyanígy el kell mondanunk, hogy nekünk nincs problémánk a kormánnyal, amely – jogszabályok alkotásával – lehetőséget biztosított a külföldiek hazai munkavállalása számára. Nekünk nincs problémánk Debrecennel, ahol ezek az emberek dolgoznak. Nekünk nincs problémánk a vendégmunkásokkal. Ők biztosan nem tüntettek azért, hogy ők Berettyóújfaluban szeretnének lakni, naponta több órát ingázással töltve.

Muraközi István szerint kizárólag azokkal van probléma, “akik idehozták őket”. Azokkal a “vállalkozókkal”, akiket semmi más nem érdekel, csak és kizárólag a pénz. Akik semmibe veszik az itt élőket – írja.

Akik semmibe veszik városunk békéjét és biztonságát. Akiket nem érdekel az sem, hogy a munkások embertelen körülmények között, összezsúfolva kénytelenek magukat meghúzni. Olyan helyen, ahol nincs fűtés a szobákban, nincs konyha, nincs elegendő WC, nincs elegendő zuhanyzó. Mi lesz ennek a vége? Belegondolt valaki ebbe? És ezek a szerencsétlen emberek 12 órát ledolgozva buszra ülnek és idecibálják őket nap, mint nap. Én őket is sajnálom. Bezzeg a vállalkozók. Ők csak a hasznot látják. Velük van problémánk

– írja Muraközi, arra kérve a lakosságot, hogy ne az ártatlan emberekre haragudjanak, hanem a “pénzéhes” vállalkozókra.

 

Fotó: Facebook/Muraközi István