Varga Zoltán és Dobrev Klára

Dobrev Klára megállítja az akkugyár-építési őrületet – ígéri Varga Zoltán DK-s képviselő

Helyi hírek

Az orbáni akkumulátorgyár-őrülettel szemben, immár nemcsak az életükért, gyermekükért, jövőjükért aggódó lakosok, de már a magyar tudóstársadalom jeles képviselői a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottsága is komoly aggályokat fogalmazott meg – írja közleményében Varga Zoltán, a DK debreceni országgyűlési képviselője.

Az MTA tudósai szinte szóról szóra ugyanazokat az aggodalmakat fogalmazták meg 8 pontos, as kormány felé intézett felhívásukban, ami az elmúlt évben már számtalanszor elhangzott

– a beruházások hosszú távú és fenntartható társadalmi hasznának számításainak nyilvánossá tételének,

– a helyi, érintett lakosságnak a döntési folyamatokba történő bevonásának,

– az energia- és vízhasználat valós mértékének,

– a monitoring- és vésztervek,

– az érdemi szankcionálás,

– a gyártói felelősség,

– a hozzáadott értékek, a magyar munkaerő és kkv-k, a gyárak által megteremthető tudás alapú társadalom

hiányáról. 

Az orbáni rendszer reakciója senkit nem ért váratlanul. Egyrészt amennyire lehetett, a szolgalelkű propagandamédia elhallgatta az MTA tudósainak felhívását, míg a kormánytól a már megszokott hajmeresztő üzenetet kapták a magyar tudósok is, melynek a lényege egyetlen mondatban: aki kritikát mer megfogalmazni Orbán rendszerével szemben, legyen az akár tudós is akinek a vélemény bármennyire megalapozott is, az ellenség.

Itt tartunk! Egy ostoba diktatúra közpénz-milliárdokban tobzódó kegyenceinek nem számít már semmi és senki a Karmelita urán kívül. 

Szinte a teljes magyar társadalom jogos aggodalma után, ugyanolyan gátlástalan és cinikus módon sepri le néhány, legfeljebb fociban járatos politikus ma már a tudóstársadalom megalapozott kutatásait, véleményét is, majd generál belőlük közellenséget, mint ahogy – ne legyen kétsége senkinek – tennék ezt akár a Nobel-díjasainkkal, Karikó Katalinnal, és Krausz Ferenccel, ha az orbáni érdek úgy kívánná!

Márpedig, akik a Magyar Tudományos Akadémia tudósait támadják, azok a szabad gondolkodást, a tudományt támadják. Nem többek ők, mint egy ostoba diktatúrácska, ostoba, egyszer használatos eszközei!

Az orbáni önkény szükségszerűen bekövetkező bukása után, a Dobrev Klára vezette szociáldemokrata fordulat lesz az, ami nemcsak megállítja az akkugyár-építési őrületet, de többek között visszaadja a tudásba, a tudományba vetett hitet is, előbb Debrecenben, majd az egész országban! – ígéri közleményében Varga Zoltán.