Orbán Matthias Corvinus Collegium (MCC)

Guardian: “Orbán Viktor kedvenc kis egyeteme csak a propagandáról szól”

Ország

Véleménycikkben ment neki a brit Guardian szerzője a fideszes káderképzőként is ismert Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC) – írja az RTL.

A cikk szerzője, Bence X. Széchenyi kutató, aki korábban az intézményben is tanult, úgy véli, “Orbán Viktor kedvenc kis egyeteme csak a propagandáról szól”.

Az írás említi az MCC-nek utalt óriási mennyiségű állami pénzeket, például csak 2020-ban 1,3 milliárd fontnyi jutott nekik. Szerinte a szervezet gazdagságával megpróbál lenyűgözni olyan kutatókat is, akik nem értenek egyet a fideszes propagandával.

Emellett szerinte az intézmény képes elősegíteni a vidéki fiatalok társadalmi mobilitását, ám ennek fejében azt kéri, hogy ők tegyék magukévá az MCC jobboldali politikáját. Azt állítja, hogy őt például arra kérték migrációról szóló kutatása során: publikációiban védje meg a magyar miniszterelnök menekültekkel szemben hozott döntéseit.

Orbán Balázs az MCC konferenciáján: aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja az országot

Széchenyi szerint az MCC-n előadást tartó kormánytagok befolyásolják a magyar történelmet és politikai közeget kevésbé ismerő külföldi tanulókat. Felidézi, egyszer olyan kutatást akart indítani, ami nem illett a fideszes világképbe, de ekkor az MCC-s mentora figyelmeztette, hogy „csak óvatosan”.

A cikk szerzője aggódik a szervezet londoni terjeszkedése miatt is. Attól fél, hogy az MCC által biztosított lehetőségekért cserébe még többen állnak be Orbán táborába.

Az MCC cáfol

A Mathias Corvinus Collegium illetékese az Index megkeresésére azt közölte, jelenleg nincs a tervek között a londoni terjeszkedés. Az MCC szerint a The Guardian cikkében foglaltak nem felelnek meg a valóságnak.

Az MCC egyelőre nem tervez központot vagy kirendeltséget nyitni Londonban. Az alapítvány a diákoknak számos ösztöndíj-lehetőséget biztosít Anglia legjobb egyetemein – fogalmaztak.