Hódmezővásárhelyen 2025-re megépülhet az új honvédelemi középiskola

Gazdaság Helyi hírek Kultúra

Augusztus végén kötöttek szerződést a közbeszerzésen nyertes Épkar Zrt.-vel a mintegy 8,6 milliárd forintos beruházásról. 

A cégnek 780 napon belül kell megépítenie a 14 220 négyzetméteres új kollégiumot és iskolát, valamint egy Innovációs Központot a vásárhelyi Ady Endre utcán, a volt Démász-székház helyén.

Orbán Viktor miniszterelnök hat éve jelentette be Hódmezővásárhelyen, hogy a Modern Városok Program keretében új honvéd középiskolát és kollégiumot építenek a városban, erről 2017-ben  megállapodást kötött a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a kormány.

A közbeszerzést elnyert cég, az Épkar Zrt. korábban több kormányközeli megbízást is kapott, ezek között volt az Operaház felújítása, a tatabányai multifunkcionális csarnok, a budapesti atlétikai stadion, továbbá a József Attila Színház, amelyet Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cégével, a Fejér-B.Á.L.-lal nyert el. Az Épkar Zrt. tulajdonosa az mfor.hu gazdasági szaklap cikke szerint a Szeivolt Holding Vagyonkezelő, Szeivolt István és felesége jelenleg Magyarország 75. leggazdagabb vállalkozó családja.

A kadétképzés már tavaly szeptemberben elkezdődött a városban. Az első évfolyamosok egy vásárhelyi mezőgazdasági középiskolában kaptak helyet. A Népszava úgy értesült, hogy a 2023/24-es tanévtől kiürítik a Corvin szakközépiskolát, oda költöznek be a kadétok, a corvinos diákokat pedig átirányítják a Kalmár Zsigmond középiskolába, de a lap kérdéseire semmilyen hivatalos válasz nem érkezett.

Képünkön Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János miniszterrel Hódmezõvásárhelyen, 2017. májusában.