Mikepércsi anyák catl tüntetés

Válaszoltak a német autógyártók a Mikepércsi Anyák nyílt levelére – nincs megnyugvás

Helyi hírek

Két hónapja kereste meg kérdéseivel nyílt levél formájában a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) a Magyarországra települő, illetve már itt lévő német autógyártókat (Mercedes, Audi, BMW).

Az egyesület ugyanis úgy véli, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német autógyártókkal takarózik, amikor újabb és újabb akkumulátorgyárakat, vagy ezekhez szorosan kapcsolódó üzemeket jelent be.

Ez állt a mikepércsi egyesület levelében:

Tisztában vagyunk azzal, hogy egyes információk az üzleti titok kategóriájába tartoznak, de szeretnénk elkerülni a félreértéseket és a további kellemetlenségeket. Arra kérjük Önöket, hogy hivatalos nyilatkozat formájában tájékoztassák a magyar embereket, hogy Magyarország Kormányának képviselőivel történt üzleti tárgyalások lefolytatása alatt, akár utalás szinten sem fordult elő olyan, hogy akkumulátorgyárak vagy konkrét akkumulátorgyártó cég Magyarországra településétől tették függővé a gyáregységeik Magyarországon történő működését.

Továbbá érdekli a Mikepércsi Anyákat az is, hogy – amennyiben valóban Önök kérték a kínai gyárak beengedését Magyarországra – mennyire voltak tisztában azzal, amikor az akkumulátorgyárak Debrecenbe telepítéséért lobbiztak, hogy a megvalósítás, hogyan fog megtörténni. Hol, milyen területeket ajánl a helyi önkormányzat, azok a területek milyen távolságban lesznek a lakott területektől, ez a közelség mennyire lesz káros hatással az ott élő több ezer ember egészségére, az engedélyeztetési eljárások mennyire lesznek jogszerűek. Az Aarhusi Egyezményt mennyire tartják be az előzetes tájékoztatás tekintetében, valamint az akkugyárak környékén élő emberek házainak elértéktelenedése esetén hány kártérítési per indul majd, amelybe esetleg – e miniszeri kijelentések okán -, a német autógyárakat is felelősként nevezhetik meg a károsultak. 

Amennyiben igaz, hogy a német autógyárak miatt kell elszenvednünk az akkumulátorgyárak jelenlétét és működését, tisztelettel kérdezzük, hogy milyen módon kívánják biztosítani a környék lakosságának biztonságát, egészségét, hogyan, és milyen eszközökkel szorítják arra a beszállító akkumulátorgyárakat, hogy betartsák a magyar, az uniós és a nemzetközi szabályokat a működésük során. 

Amennyiben a német autógyárak miatt települnek ide az akkumulátorgyárak, hogyan kívánják biztosítani a magyar emberek számára az élhető környezetet annak tudatában, hogy az itt gyártott akkumulátorokat, használat után vissza kell hozni a gyártás helyére, vagyis Magyarországra. 

A német autógyárak úgy tudjuk, törekednek arra, hogy a legújabb technológiát alkalmazzák, amennyire lehet, védjék a környezetet. Ennek tudatában, kérjük Önöket, hogy követeljék meg a beszállító kínai akkumulátorgyáraktól a legújabb technológia alkalmazását, a már elavult lítium-ion akkumulátorok helyett a sokkal környezetkímélőbb megoldások alkalmazását, valamint a környezetvédelmi szabályok betartását.”

Fokozódik a társadalmi feszültség a CATL debreceni gyára miatt, a mikepércsi anyák tovább szorongatják a kínai beruházót

A Mikepércsi Anyákat nem nyugtatta meg az autógyártók válasza

Az egyesület portálunkhoz eljuttatott közleményében összefoglalja, a német autógyártók válaszaikban természetesen kifejtették, hogy mennyire elkötelezettek a „zöld átállás” mielőbbi végrehajtásában, és a tőlük telhető módon mindent elkövetnek annak érdekében, hogy mind ők, mind az alkalmazottaik és a beszállítóik is betartsák a legszigorúbb környezetvédelmi normákat és előírásokat. 

Az Audi AG ezen felül csak röviden azt közölte, hogy nem áll módjukban tájékoztatást adni Magyarország Kormányával történő egyeztetések tartalmáról.

A Mercedes AG álláspontja szerint a szabályok betartásáért továbbra is a helyi hatóságok a felelősek.

A BMW Group személyesen szeretné az egyesülettel a kérdéseket megtárgyalni egy gyárlátogatás keretében, amelyre majd egy egyeztetett időpontban kerülne sor. A levelük július 20-án érkezett, azóta nem keresték a MIAKÖ-t a gyárlátogatás egyeztetésével kapcsolatban. 

Emlékeztetnek, időközben Oliver Zipse, a BMW Group igazgatója a Handeslblatt német lapnak adott interjújában élesen bírálta Németország iparpolitikáját és a német autógyártókat is mert felelőtlennek tartja a belsőégésű motorok fokozatos kivonását szorgalmazó politikát. Rámutatott, hogy egy olyan technológiától teszik függővé a német autóipart, amit egyrészt nem fejlesztett csak Kína és szintén Kína rendelkezik a tömeggyártáshoz szükséges nyersanyagokkal, ezáltal kiszolgáltatottá válik. Európa azt kockáztatja, hogy importfüggővé válik és politikai zsarolásnak szolgáltatja ki magát.

Összességében kijelenthető, hogy a német autógyártók nem adtak megnyugtató választ a kérdéseinkre

– írják a Mikepércsi Anyák.

Ezért nem elégedettek az autógyártók válaszaival

“Nem jelentették ki egyértelműen, hogy az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése miatt döntöttek úgy, hogy folytatják a beruházásaikat hazánkban, de nem tagadják azt sem, hogy bezárnák azokat, ha nem biztosítja a magyar állam az ázsiai akkumulátor ipar megtelepedését Magyarországon. Tehát nem cáfolták azt a feltételezésünket, hogy Magyarország Kormánya nem megengedhető módon befolyásolható, irányítható a német autógyártók által. Ez a kérdés azért is érdekes, mert ha összevetjük a Magyarországra települt autógyártókat olyan módon, hogy azt feltételezzük, kizárólag elektromos autót fognak gyártani a most rendelkezésre álló gyártókapacitásukkal, és ezt összevetjük a Magyarországon működő és tervezett gépjármű akkumulátorgyártó kapacitással, akkor világos, hogy nagyságrendekkel több akkumulátort fognak hazánkban gyártani, mint amennyit itt építenek majd be az elektromos autókba. Ez azt is jelenti, hogy csupán a most hazánkban működő autógyártók további működésének támogatása érdekében felesleges ekkora mennyiségű akkumulátor gyártásával terhelni a környezetünket. 

Továbbá igazságtalan, hogy a „zöld átállás vívmányai” csak a nyugati fejlett társadalmak állampolgárai számára lesznek élvezhetőek. A magyarok döntő többsége az átlagfizetésből nem engedheti meg magának, hogy megvásárolja az elektromos személygépjárműveket, ugyanakkor Magyarország területét, a mi környezetünket fogja terhelni az akkumulátorgyártás az összes következményével. Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy az Európai Unió irányelvei szerint a gyártó országba kell majd a használt akkumulátorokat visszaszállítani megsemmisítésre vagy újra-hasznosításra, akkor még igazságtalanabb a helyzet. Ezt tovább fokozza, hogy az akkumulátorgyárak 30-40%-os selejt aránnyal számolnak, tehát nem kell megvárni, amíg az első hazánkban legyártott gépjármű akkumulátoroknak lejárjon az élettartalma, a gyárak indulása pillanatától számolni kell a nagyszámú selejt termékek tárolásával, újra-hasznosításával. 

Ennek jeleit láthatjuk már Ikladon és Abasáron, ahol illegálisan, mindenféle környezet és tűzvédelem nélkül tárolják a gödi SAMSUNG akkumulátorgyár selejtes celláit. Természetesen a német autógyártók és a keleti akkumulátorgyártók nem vállalnak felelősséget azért, ha az újrahasznosítás, a tárolás nem a szabályoknak megfelelő, hiszen kijelentették, hogy azok betartásáért a magyar hatóságok a felelősek. Az akkumulátor nagyhatalmi mániában szenvedők rá fognak döbbenni, hogy tömegével kell építeni akkumulátor újra-hasznosító üzemeket is, amelyekről – várhatóan – szintén elhallgatják majd, hogy mekkora az energia és vízigényük és mennyire terhelik meg a környezetünket. Tehát nem bezárni kell majd például Bátonyterenyét, hanem bővíteni. 

Csak egy kiragadott példa a CATL környezethasználati engedélye alapján: A CATL gyár tervezett éves selejt mennyiségét és a selejt cellák feldolgozására tervezett éves kapacitását összehasonlítva kimondható, hogy csak töredékét lesz képes önerőből kezelni, viszont igen nagy százalékban tervez a keletkező selejt termékekkel. Természetesen az szerepel az engedélyben, hogy a fennmaradó selejtes cellákat alvállalkozó részére adják tovább újrahasznosításra. Talán a polgármester ígérete ellenére, amit az első közmeghallgatáson tett, mégis újrahasznosító üzem lesz majd a CATL második üteme? 

Továbbra is következmények nélkül maradnak ezek a szabálytalanságok, mint a gödi és győrszentiváni NMP szennyezés is, mert a hatóságok nem függetlenek és nem a magyar emberek érdekeit képviselik. Ezen esetek miatt sem megnyugtató az, hogy egyre több az akkumulátor vagy akkumulátor alkatrész gyártással, újra-hasznosítással foglakozó vegyiüzem Magyarországon. Ezzel azonos mértékben egyre több ember érezheti magát veszélyben, mert sérül az egészséges és biztonságos környezethez való alapjoga. Egyre nagyobb mértékben szennyezik el a nemzeti vagyont, a termőföldeket és a vízkészletet, ami a jövő generációk boldogulásának záloga! 

Úgy tűnik, hogy a zöld átállás a magyar emberektől és a magyar nemzeti vagyonból aránytalanul nagyobb áldozatot követel, mint azoktól, akiknek több lehetősége lesz kiélvezni az előnyeit. Továbbra is veszélyként értékeljük azt, hogy ilyen mértékű iparosítás következtében az akkumulátorgyárak elszennyezik az ivóvízbázist és a termőföldeket, ezzel az egész ország és a jövő generációk megélhetését, létfeltételeit, biztonságát és egészségét teszik kockára”

– olvasható a MIAKÖ közleményében.

Kapcsolódó:

Mikepércsi Anyák Papp Lászlónak: a királyok kora lejárt!

Küldtek egy fricskát a BMW-gyárnak a Mikepércsi Anyák