Lemondott a Csongrád megyei kormányhivatal vezetője

Helyi hírek

Róth Márton egy évet sem töltött el ebben a tisztségben.

Az újabb hivatalos elnevezés szerint a Csongrád-Csanád Vármegyei főispán távozik, de sokan a kormányhivatal vezetőjeként ismerik ezt a tisztséget.

A lemondás a kedd késő esti Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte határozatból derült ki. Eszerint a vármegyei kormányhivatal vezetőjének megbízatása “lemondására tekintettel 2023. augusztus 31-ei hatállyal megszűnik”.

Magyar Hang szerint Róth korábban a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál dolgozott, mint kormány-főtanácsos, majd a római nagykövetségen 2022 júniusáig beosztott diplomataként teljesített szolgálatot. Azért volt szükség új főispánra, mert az előző kormánymegbízott, Juhász Tünde az Építési és Beruházási Minisztérium közigazgatási államtitkára lett tavaly májusban, majd őszig kinevezett vezető nélkül működött a hivatal. Róth Márton tavaly november óta vezette a kormányhivatalt. Szeptembertől már nem ő lesz a főispán, de az nem derült ki, hogy miért mondott le.

A HVG ismertette Róth Márton szakmai pályafutását. 1981-ben született, Szegeden az egyetemen magyar nyelv- és irodalom szakon végzett, majd Olaszországban phd-tudományos fokozatot ért el. Korábban a Szegedi Tudományegyetem Olasz Tanszékén és a Szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban tanított, emellett tudományos tevékenységet is folytatott, például kutatott a vatikáni könyvtárban is. A Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Fotó: Frank Yvette – Szegedi Nap