Szergej Lavrov és Szijjártó Péter

A magyar külügy nem meri kritizálni az ’56-os hősöket fasisztázó orosz tankönyvet

Ország

Mindezidáig érdemi reakció nem érkezett a magyar kormány részéről azzal az orosz 11. diákoknak íródott tankönyvvel kapcsolatban, amelyben fasisztának nevezik a szovjet megszállókkal harcoló ’56-os hősöket.

Mint ismert, a Putyin megbízásából készült új orosz tankönyv fasisztának nevezi az ’56-os forradalmárokat – számolt be pár napja a G7. Magyarországot illetően a leghangsúlyosabb éppen a Szovjetunió ellen vívott forradalom tárgyalása, két bekezdésben írnak róla, és a ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrálják.

Sztálin személyi kultuszának kritikáját számos kelet-európai országban felhasználták a szovjetellenes erők. (…) A magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában

– olvasható az orosz tankönyvben.

Szijjártó büszkén újságolta, hogy kitüntetést kapott Oroszországban

Ahogy Ukrajnában a narancsos forradalomnál is Amerika és a fasizmus a főellenség az orosz narratívában, úgy 1956-ban is hasonlóan. Az orosz gyerekek ezalapján fasiszta múltú radikálisokról és nyugati operatív műveletekről tanulnak majd a magyar forradalom kapcsán. A putyini Oroszország ezzel visszatért a szovjet ’56-os értelmezéshez. Hasonlóan áll Oroszország a csehszlovákiai bevonuláshoz is, itt „polgári engedetlenség zavargásairól” írnak.

A kormány részéről az újabb akkumulátorüzem bűvöletében leledző Szijjártó Péter helyett államtitkára, Menczer Tamás volt az, aki reagált az orosz törikönyvre.

1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés

– így reagált Menczer Tamás az Origónak arra, hogy az új orosz történelemtankönyv azt állítja, 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert.

Menczer hozzátette:

Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt, annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel.