Szeged, Székely sor, falfestés, szecesszió, tízemeletes ház, házfal, festmény, Mihálik Edvin

Két hét alatt készült el a hatalmas méretű újszegedi falfestmény

Helyi hírek Kultúra

Tízemeletes panelházon jelent meg Szeged múzsája.

A város önkormányzat előbb megkérdezte a szegedieket arról, milyen képet szeretnének látni a Székely sor 21. számú tízemeletes épület ligetre néző oldalán. A több mint 3800 szavazó túlnyomó többsége a szecesszió világát felidéző látványra szavazott.

Mihálik Edvin, az újszegedi körzet önkormányzati képviselője a Szegedi Nap kérdésére elmondta, hogy azért választották ezt az épületet, mert az önkormányzati tulajdonú garzonház már szigetelt, jó állapotú, ezért belátható időn belül nem kell kívülről felújítani, így a festményhez sem kell majd hozzányúlni.

A mintegy 10 millió forintos költséget az RTL Klub Magyarország televíziós csatorna fedezte, amely a város önkormányzatával együttműködve támogatta a különleges terv megvalósítását.

Festékből több száz liter kellett

A munkát augusztus közepén, az állványzat felállítása után kezdték meg a Színes Város Csoport szakemberei, öten dolgoztak rajta. Váczy Enikő falfestőművész vezetésével mintegy két hét alatt készítették el a hatalmas képet. A huszonnyolc méter magas és tizenkilenc méter széles tűzfalat az alapozás után teljesen fehérre festették, majd több mint húsz színű festékkel dolgoztak, összesen több száz litert használtak fel. A nőalakot Szeged múzsájának nevezték el.

Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára a sajtó munkatársainak elmondta, régi vágyuk volt, hogy Szegeden dolgozhassanak. Ezért már öt évvel ezelőtt felvették a kapcsolatot a város önkormányzatával. A megvalósításhoz azonban szükséges volt az RTL Magyarország támogatása.
Budapest és Pécs után Szeged a harmadik város az országban, ahol ilyen nagyméretű falfestmény létrehozását támogatta az RTL.

“Ezzel a nem éppen szokványos marketing-eszközzel is szeretnénk megmutatni, hogy nagyon fontosnak tartjuk a vidéki történeteket” – mondta Rényi Balázs, az RTL csoport marketingese.

Mint a sajtótájékoztatón elmondták, a televíziós csatorna munkatársa, az önkormányzati vezetők és a festmény készítői is azt remélik, hogy sok szegedinek okoz örömöt a különleges falfestmény látványa.

Szegeden nem ez az első nagyméretű falfestmény: a Mondolo Egyesület a városi hőszolgáltató cég több fűtőházát kidíszítette természeti képekkel.

Fotó: Frank Yvette – Szegedi Nap