ősz, falevelek, természet

Közösségi komposztálót építettek Szeged egyik nagy lakótelepén

Helyi hírek

Tavaly óta sikeresen működik már a városban egy hasonló zöldhulladék-begyűjtő rendszer.

A Szeged-Tarjáni lakótelepen, a Megálló Közösségi Házban tavaly óta működik a komposztáló központ, amit önkéntesek hoztak létre, és a személyes leadáson kívül kerékpáros futárokkal is lehet oda beküldeni zöldhulladékot. A Megállóhoz már havonta 3-400 liternyi növényi hulladékot is bevisznek. A sikert látva építették meg az újabb komposztálót, az Ág utcában, ami a Csongrádi sugárút közelében van, szintén lakótelepi környezetben. A tárolót dróthálóból, raklapokból és más faanyagokból alakították ki a környezetvédelem iránt elkötelezett önkéntesek.

Bárki vihet oda zöldhulladékot, ami megfelel a feltételeknek: a szervezők kiírták, hogy mi az, amit be lehet tenni a komposztálóba.

A komposztálóba csak elszáradt növényeket, zöldségek és gyümölcsök maradványait, felesleges virágföldet, kávézaccot és teafüvet lehet beledobni. A citrusféléket és teafiltert nem szabad belerakni.

A tároló tartalmát és a komposzt érésének helyes működését képzett komposztmesterek fogják rendszeresen ellenőrizni. A komposztáláshoz türelem kell, és idő, mert kb. egy év alatt lesz a zöldhulladékból jó minőségű komposzt. Amikor majd elkészül végül a növényi táptalaj, abból is bárki kaphat. Ha nagyon sok lesz, és mind nem fogy el, akkor a  Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. használhatja fel a városban a közterületi kertek talajának javítására, írta a szeged.hu.

Fotó: Szegedi Nap – Frank Yvette