Orbán Viktor

Orbán Viktor szerint 2024-ben “meglódulhat” a gazdaság

Ország

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli  Jó reggelt, Magyarország! című műsorában tett bejelentést a hét fontosabb eseményeiről.

Gazdasági növekedés

A  miniszterelnök szerint a gazdasági növekedéshez alacsonyabb kamatozású hitelek kellenek, akkor újra “meglódul a gazdaság motorja”. Ebből már látunk “szép előéneket” a harmadik és a negyedik negyedévben, de az igazi belendülés az ’24-ben várható – tette hozzá. Ugyanakkor minden más szempontot, az inflációt és a gazdasági növekedést is meghaladó általános szempont a munkahelyek ügye, az, hogy Magyarországon minden magyar dolgozhasson. – mondta Orbán Viktor.

Augusztus lesz az a hónap, ahol változás állhat be a reálbérek értékében, a béremelés ugyanis elérheti vagy meghaladhatja a várhatóan 16 százalék körüli inflációt. Azért dolgozunk kíméletlenül, lefelé rángatva az inflációt és felfelé a béreket, hogy augusztus után a bérek utolérjék az áremelkedés ütemét – fogalmazott. “Kemény őszünk lesz” – jegyezte meg, hozzátéve: decemberre remélhetően a két érték közel lesz egymáshoz.

Az év első felében a gazdasági helyzet jelentősen megrángatta a családok költségvetését”, és nehéz helyzetet idézett elő. Az év első fele nagyon nehéz volt, ezért fontos, hogy a második félév korrigálja az elsőt – mondta.
A fizetésemelés mértékéről futballhasonlattal élve azt mondta: “még, még, még, ennyi nem elég!” Ugyanakkor a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megállapodniuk – a kormány csak segíti ezt a tárgyalást -, és annak nem helyesen megválasztott üteme ugyanis munkanélküliséget okozhat – hangsúlyozta.

A kormányfő kijelentette: az elmúlt időszak áremelkedésének egy része magyarázható volt az energiaárak jelentős növekedésével vagy a brüsszeli szankciókkal. Hozzátette ugyanakkor: az elmúlt hónapokban az áremelkedéseknek volt egy olyan része, amelyet nem látott indokoltnak, különösen a nemzetközi áruházláncoknál, multiknál. Sokkal magasabban tartották az árszintet, mint amit a tisztességes profit szempontja elfogadhatóvá tett volna – fogalmazott, hozzátéve: ezért nevezi őket árspekulánsoknak.

 

Atlétikai világbajnokság

Az atlétikai világbajnokság rendezvénye és a stadion a világ legjobbjai közé tartozik – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő meglátása szerint a sportolók viszik Magyarország jó hírét, “maguk a sportolók szuperlatívuszokban beszélnek Budapestről, a magyarokról”. Most a külföldiek azt mondják, hogy “jó házigazdák vagyunk, ez egy rendes ország, ahol mindenkit szívesen fogadnak, egy barátságos ország, és mondjuk ki nyugodtan, hogy egy olyan ország, ahol a szeretetnek a keresztény gyökerei még léteznek” – fogalmazott.

“Az idei évben több koncert volt a Puskás Arénában, mint futballmeccs, “tehát az a károgás, hogy ez egy kidobott pénz, meg csak a sportról szól, meg hogy ez csak hobbija néhány embernek, ideértve a miniszterelnököt”, egész egyszerűen nem igaz, mert ezek a közösségi terek “a sporttól függetlenül minden jóakaratú magyar embert szolgálnak, kulturális eseményeknek, konferenciáknak, hatalmas rendezvényeknek adnak teret. Nem áll meg a nyugati világ kulturális produkcióinak áramlata Bécsnél, az most már eljön Budapestig”.

 

Törökország szerepe az energiaellátásban

Kulcsszereplőnek nevezte Törökországot a jövőbeni energiaellátás szempontjából, mert  Erdogan elnök “markában” van ma a csap. Minden gáz, amit be tudunk hozni, az Törökországon keresztül jön, “ha elzárja, nincs gáz, ha nyitva van, van gáz” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: ezért a törökökkel mindenképpen meg kell állapodni, jóban kell lenni, meg kell adni nekik a tiszteletet és együtt kell velük működni más területeken is, ha azt akarjuk, hogy nekünk kedvező energiaelbírálásban legyen részünk.

Orbán Viktor beszélt arról a kidolgozás alatt álló nagy programról is, miszerint Azerbajdzsánban termelnének óriási mennyiségben elektromos áramot, majd Grúzia, Románia bevonásával, tenger alatti vezetéken hoznák át Magyarországra. Ezzel négy ország együttműködésével olcsón tudnának áramot behozni – közölte. Katarral is tárgyalásokat folytatnak, annak érdekében, hogy a hajón szállítható gázból az európai államok is vásárolhassanak. Ő is tárgyalt ebben az ügyben három körben és megegyeztek.