Debreceni útfelújítások Papp László és Pósán László

Útfelújítások Debrecenben: nagyon fontos bejelentést tett Papp László polgármester

Helyi hírek

A II. és III. ütemmel folytatódnak az ez évi nagyfelületű útjavítások Debrecenben. A munkálatokról sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László, Debrecen polgármestere, Pósán László országgyűlési képviselő és Hetei József önkormányzati képviselő a Sumen utcai munkaterületnél 2023. augusztus 23-án.

Papp László kiemelte: nagyon fontos bejelentésre kerül most sor. A közlekedés évek óta a városfejlesztés középpontjában áll Debrecenben, s a város lakossága a fejlődést jelenleg leginkább a közlekedési rendszer fejlődésén, fejlesztésén keresztül tudja lemérni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy 2017-től kezdődően a városi költségvetés és a kormánnyal kötött megállapodások városfejlesztési vonatkozásait tekintve évről évre a közlekedés a városfejlesztés egyik leghangsúlyosabb eleme.

A Debrecen 2030 programban külön fejezet foglalkozik a közlekedésfejlesztéssel, és amikor a közgyűlés 2023-ban elfogadta a város költségvetését azt ígérte, hogy minden korábbinál nagyobb léptékű útfelújítási és útépítési program indul ebben az évben Debrecenben.

A költségvetés elfogadásánál nagyjából 2 milliárd forint körüli összeg megjelölése történt a város elöregedett úthálózati elemeinek a felújítására, illetve új utak építésére, járdaépítésre és egyéb közlekedési vonatkozású munkákra, útstabilizálásra, gréderezésre. Papp László hangsúlyozta: ezt a 2 milliárd forintot ebben az évben jócskán meghaladva 2,8-2,9 milliárd forintot tud fordítani Debrecen úthálózatának fejlesztésére. Ennek összesen 658 millió forintos költségű I. üteme májusban indult, nagyjából augusztusig véget is ér ez a folyamat.

Debreceni útfelújítások

Az I. ütem már elkészült, illetve hamarosan befejeződő munkálatai:

  1. A Móricz Zsigmond út Auguszta előtti szakasza
  2. A Függetlenség utca II. üteme
  3. A Derekassy István utca (a Tócópart utca és a Derekassy utca 9. szám között)
  4. A Nagyerdei körút (a strand gazdasági bejárata és az Egyetem téri parkoló bejárata közötti szakaszon)
  5. Pallagi út, I. ütem (a Móricz Zsigmond útból 100 méter, a kereszteződéstől Pallag felé 100 méter és a parkolóbehajtó közötti szakasz)
  1. A Móricz Zsigmond út Auguszta előtti gyalogátkelője és a Pallagi út
  2. ütem közötti része
  3. Pipóhegy utca (térkő-burkolatcsere aszfaltra)
  4. Nagyerdei körút, II. ütem (a Simonyi út és Martinovics utca között)
  5. A Monostorpályi út a Cseresznye utcától a buszfordulóig, beleértve a buszfordulót is

Mielőtt a II. és a III. ütem munkálatainak ismeretetése előtt Papp László előre bocsátotta, hogy a város 2024-es költségvetésében is nagyon jelentős mértékben lesznek jelen a közlekedésfejlesztési programok, az útfelújítások, útépítések, kiegészülve az elmúlt hetekben kormányzati szinten jóvá hagyott nagy debreceni csomóponti fejlesztésekkel, melyekről egy korábbi sajtótájékoztatón már szó esett. Papp László most konkrétan a Szabó Lőrinc utca, a Csigekert utca és a Füredi út kereszteződésének, valamint az Árpád tér, a Kassai út és a Csapó utca csomópontjának fejlesztését említette.

Visszatérve az idei nagyfelületű útjavítások II. és III. üteméhez: ezek összesen 32 útszakaszt érintenek majd, s teljes költségvonzatuk 2,2 milliárd forint. Az első ütem költségeivel együtt ez mintegy 2,9 milliárd forint. Amint azt Papp László hangsúlyozta,

nagyon fontos útszakaszok felújítását lehet elindítani a II. és a III. ütemben, illetve folytatni olyanokat, amelyek a korábbi időszakban már elkezdődtek. A II. ütem augusztustól októberig, a III. szakasz pedig októbertől decemberig.

A II. ütemben megújuló útszakaszok közül kiemelte a Sumen utca a Haláp utca és a Homokkerti felüljáró közötti szakaszát, ahol teljes szélességű aszfaltozás történik, a Holló János utcának a második üteme megújításának megvalósítását. A munkálatok érintik a Segner teret, valamint a Szabó Lőrinc utcát, amely utóbbi két ütemben jelentősen megújul majd.

A Nagyerdei körút Martinovics utca és Hadházi út közötti szakaszának felújításával elmondható lesz, hogy ezzel a körút lakóterületi része teljesen megújul. Megtörténik a Kishegyesi út és a Derék utca csomópontjának teljes körű felújítása is, ahol tavaly már egy a Derék utcáról a Kishegyesi útra jobbra kanyarodó sáv elkészült. Fontos eleme a II. ütemnek, hogy elindul a Sárga dűlő felújítása is.

A II. ütemben az alábbi közterületi utak kerülnek megújításra/megépítésre:

Közterület neve Felület (négyzetméter)
Sumen utca (a Haláp utca és a Homokkerti felüljáró közötti szakasz) – útfelújítás 2058
Holló János utca, II. ütem – útfelújítás 450
Harmat utca – útfelújítás 4386
Kemény Zsigmond utca, III. ütem – útfelújítás 1362
Segner tér – útfelújítás 3000
Szabó Lőrinc utca, I. ütem

(a körforgalom és a 3. szám között) – útfelújítás

1980
Szabó Lőrinc utca, II. ütem

a körforgalom, a körforgalom és a Bay Zoltán utca közötti szakasz, valamint Károli Gáspár utca 35-55. szám közötti szakasz – útfelújítás

3073
Nagyerdei körút (Martinovics utca – Hadházi út közötti szakasz) – útfelújítás 1794
Kartács utca (a 26. szám és a Patay István utca között) – útfelújítás 468
Pásti utca, I. és II. ütem – útfelújítás 990
Boldogfalva óvoda – parkoló rendezése 714
Sárga dűlő, I. ütem – útfelújítás 

a 4805-ös jelű úttól (Hajdúszováti út) a hulladéktelepre vezető útig  

3190
Kishegyesi út és Derék utca csomópontja – útfelújítás 3555
Bezerédj utca – útépítés 1864

A III. ütem  októberben indul és a tervek szerint decemberig tart, bár lesznek olyan elemei melyek kivitelezésének befejezése áthúzódik a jövő évre. Papp László a III. ütem kapcsán jelentette be, hogy ennek keretében megkezdődik, s várhatóan a jövő év augusztusáig tart a Pallagi úti kerékpárút folytatásának építése, mely szakasz a jelenleg meglévő szakasz végétől, a TEVA gazdasági bejáratától egészen Pallagig vezet majd. Ez önmagában 600-650 millió forint értékű beruházás.

A Pallagi belterületi szakasz, ami a 4-es főút mellett tervezett kerékpárúthoz kapcsolódik majd, egy későbbi fázisban épül meg. A III. ütemben egyébként olyan elemek is találhatók, mint az István király tér környéki szervizút felújítása, lakossági kérésre történő járdaépítés a Dobogó utcán – ami lehetővé teszi majd, hogy a Tégláskertből biztonságos módon lehessen eljutni a például a Tesco áruházig, illetve más célpontokig.

A polgármester azt is kiemelte, hogy a keleti városrész nagyon fontos és forgalmas útvonalának, a Katalin utcának a felújítása is megtörténik a Piroska utca és a Sólyom utca közötti szakaszon. Papp László hangsúlyozta:

“a város gazdasági mozgástere elég erős ahhoz, hogy jelentős mértékben és ütemben tudja a debreceni polgárok által igényelt útfelújításokat folytatni”.

A III. ütemben az alábbi közterületi utak kerülnek megújításra/megépítésre:

Közterület neve Felület (négyzetméter)
Kiss Ernő utca (a Bartók Béla út és a Köntöskert utca között) – útfelújítás 1308
Sinai Miklós utca 33-35. szám mögötti, lenti parkoló területe – útfelújítás 238
Mikszáth Kálmán utca (a Bolyai és a Thomas Mann utca között) – útfelújítás 1248
Busi utca – útfelújítás 1308
Maróthi György utca (a Kút utca és az Eötvös utca között) – útfelújítás 312
Garai utca Mester utca felőli vége – útfelújítás 108
Kismacs, óvoda melletti terület – parkolófelújítás 200
Ormós Lajos utca, I. ütem (a Vezér utca és a Sántha Kálmán utca között) – útfelújítás 1206
István király tér, a 3. számtól a Vincellér utca kanyarig – szervizút-felújítás 2317
István út 63-71. között a posta oldalában – parkolófelújítás 560
Katalin utca (a Piroska utca és a Sólyom utca között) – útfelújítás 2220
Tégláskert utca (a Vadász és a Csordás utcák közötti szakasz) – útfelújítás 1308
Dobogó utca, a Kanális utca és az Epreskert utca között – járdaépítés 1540
Apafi utca (a Virág utca és a Kassai út között) – útfelújítás 936
Derék utca 64-68., parkoló aszfaltozása  611
a Pallagi úti kerékpárút továbbépítése (A TEVA-tól a Debrecen-Pallag tábláig) 12180
Barna utca (az Antall József és a Szív utca között) – útépítés  1888

Pósán László országgyűlési képviselő a fejlesztési programnak arra a pozitív vonatkozására helyezte a hangsúlyt, hogy

ahol az útburkolat megújul, ott biztosan ütemesebb lesz, felgyorsul a közlekedés.

Különösen fontosnak tartotta, hogy most a Homokkerti felüljáróhoz kapcsolódik a Sumen utcai beruházás, hiszen a várost kettészelő vasútvonalon viszonylag kevés közúti átkelési lehetőség van, s ezek közül talán a Homokkerti felüljáró a legforgalmasabb. Az útburkolat megújítása, ennek következtében a forgalom ütemesebbé válása pedig azzal is jár, hogy az adott útszakaszon a korábbinál kisebb lesz a járműforgalomból származó károsanyag-kibocsátás.

A képviselő Budapestet negatív példaként említette, ahol a forgalom lassúsága miatt jelentősebb a környezetszennyezés.

“Debrecen azonban zöld várost épít, s ennek egyik eleme a forgalmi eredetű károsanyag-kibocsátás csökkentése is. Jó utak, gyors forgalom, kis kibocsátás, rossz utak, lassuló forgalom, nagy kibocsátás”

– summázta röviden Pósán László, s mint elmondta, ő amellett szavaz, ami Debrecenben történik. 

Hetei József önkormányzati képviselő azt emelte ki, hogy a nagyfelületű aszfaltozások az ő körzetében két területet érintenek. Egyrészt a Sumen utcának a Haláp utca és a Homokkerti felüljáró közötti szakaszát, másrészt pedig – lakossági kérésre – a Holló János utcai parkoló részének második üteme újul meg. A múlt évben a Holló János utcai első ütemben a Petőfi téri szervizút és a Levendula Óvoda közötti szakasz újult meg, most pedig a belső parkolórész következik. Hetei József a környék lakói nevében megköszönte, hogy a városvezetés támogatta a korszerűsítésekkel kapcsolatos kérések megvalósítását, melynek révén biztonságosabbá válik a közlekedés. A képviselő arra kérte az érintett területeken járókat, hogy a munkálatok idején ne megszokásból, hanem a kihelyezett ideiglenes forgalmi jelzéseknek megfelelően közlekedjenek, s ugyancsak kérte türelmüket és együttműködésüket.     

– Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata –