Hun utca közműfejlesztés Papp László

Amíg nem érkezik meg a “kormányzati” pénz, önkormányzati forrásból végzik a Hun utcán a víziközműhálózat-felújítást

Helyi hírek

Debrecen önkormányzata beruházásában, a Debreceni Vízmű Zrt. kivitelezésében a Hun utcában az ivóvíz-gerincvezeték cseréjére és szennyvíz-gerincvezeték felújítására kerül sor, valamint a bekötő vezetékek cseréje is megtörténik. A beruházásról sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László, Debrecen polgármestere, Pósán László országgyűlési képviselő és Vadon Balázs önkormányzati képviselő 2023. augusztus 16-án.

Amint azt Papp László elmondta, az elmúlt időszakban több helyen volt Debrecenben probléma az elöregedett víziközműhálózat működtetésével – például az év elején Rakovszky utcán. A város önkormányzata akkor hozta azt a döntést, hogy a lehetőségekhez mérten a költségvetésben igyekszik megfelelő forrásokat biztosítani ahhoz, hogy Debrecen közműhálózata fejlődjön és lépést tudjon tartani a város növekedésével.

Áprilisban kormánydöntés is született arról, hogy elindul a város víziközmű-hálózatának átfogó fejlesztése a következő hónapokban és években. A kormány 108 milliárd forintot biztosít az ilyen típusú fejlesztésekre. Addig is a város útfejlesztési, útfelújítási programjával összhangban, az önkormányzati költségvetésben biztosított forrásból kezdődik meg a Hun utca fejlesztése.

Az utca teljes hosszában – a most még hiányzó szakaszon is – kiépül az ivóvíz-gerincvezeték, ami 50 új ivóvíz- és szennyvíz-bekötést tesz lehetővé. Az utca teljes hosszában megtörténik a szennyvíz-gerincvezeték béleléssel történő felújítása is. Amikor ez a munka befejeződik, akkor a város nagyfelületű aszfaltozási, útfelújítási programjának keretében a jövő év elején, első felében kerül sor a Hun utca zárt csapadékvíz-elvezetésének kiépítésére és az úttest teljes aszfaltozására.

Hun utca közműfejlesztés Papp László

A vizes beruházások összértéke 250 millió forint, a csapadékvíz-elvezetés és az útépítés költsége szintén ugyanennyi lesz. A 2-3 hetes szakaszokra bontott munkálatok idején lesz olyan időszak, amikor csak az itt lakók tudnak majd behajtani járműveikkel a Hun utcába, s a 44-es autóbusz is terelőúton, a párhuzamos Somlyai utcán fog tudni közlekedni.

Papp László reményei szerint 2024 nyarára a Hun utca teljesen megújul, s a beruházás az itt élők életkörülményeit, életminőségét jelentős mértékben fogja javítani. Addig is a munkálatok idejére a környéken lakók megértését és türelmét kérte Papp László. A polgármester bejelentette: a 2023-as költségvetésben eredetileg tervezett 2 milliárd forint értékű úthálózat-fejlesztési program bővülni fog, melynek további – részben a jövő évre is átnyúló – munkálatairól a következő héten tájékoztatja a közvéleményt az önkormányzat. Ezt megelőzően, a hét legelején a Sumen utcán már elindul az ezzel összefüggő munka.

Vadon Balázs önkormányzati képviselő szavai szerint, ez a beruházás a Kerekestelep fejlesztésének egy újabb állomása. Bár az e fejlesztésre vonatkozó ígéret már a 2019-ben elhangzott, a koronavírus-járvány időszaka, majd az orosz-ukrán háborúval összefüggő gazdasági nehézségek hátráltatták a megvalósítást. Azonban a város betartja az ígéretét, s Vadon Balázs megköszönte, hogy nem csupán az alapprojektet, hanem az időközben felmerült újabb fejlesztési igények megvalósítását is támogatja a város vezetése. Mint azt a képviselő megjegyezte, a Hun utca a Kerekestelep első utcája, közlekedési hálózatának egyik fő ütőere. Ezen az utcán közlekedik a 44-es busz, s ez az az utca, amely számos intézményt – óvodát, bölcsődét, szociális intézményt – kiszolgál.

A Hun utca 1960-as években épült útpálya-szerkezete sajnos mára a járműforgalom következtében elhasználódott, s megviselte a csapadékvíz elvezetésének hiánya is. Mint kiderült, a víziközművek rekonstrukciójára is szükség van, ezért két nagy ütemben összesen több mint félmilliárd forintba kerül majd a Hun utca felújítása, amihez a város biztosítja a szükséges többletforrást. Az első ütemben az ivóvíz-gerincvezeték cseréjét, illetve hiányzó szakaszának kiépítését végzi a kivitelező. Ez utóbbi több lakónak immár lehetőséget ad majd arra, hogy háztartása vízfogyasztását ne mellék-, hanem fővízmérőn keresztül mérje. Sor kerül a szennyvíz-gerincvezeték felújítására is.

Hun utca közműfejlesztés Papp László

A képviselő közlése szerint a kivitelező mindezekkel a munkálatokkal várhatóan 2023 novemberére végez, majd 2024 tavaszán történne meg a csapadékvíz-elvezetés kiépítése, az útszerkezet teljes megújítása majd az aszfaltozás. Vadon Balázs a munkálatok ideje alatti forgalmirend-változások ismertetésére is kitért: eszerint a 44-es busz várhatóan szeptember elejétől a Somlyai utcán fog közlekedni, valamint várhatóan szeptember végétől a Hun utca egyirányúvá válik a Mikepércsi úttól a Szávay Gyula utcáig. A munkálatokkal kapcsolatos aktuális információkról a sajtón keresztül, illetve közvetlenül tájékoztatják majd az érintett lakosságot.

Pósán László országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a Hun utca minősége ránézésre nem tűnik elborzasztóan rossznak, ugyanakkor az elvégzendő munkának tetemes a költségvonzata. Ez is azt mutatja, hogy a hétköznapi élet egyszerű, természetesnek tartott feltételeit nem egyszerű megteremteni – mindez komoly pénzügyi, műszaki tervezési és kivitelezési tevékenységet igényel. Ez csak úgy tud megvalósulni, ha ahhoz Debrecen városának – a szisztematikus városfejlesztés, gazdaságfejlesztés jóvoltából – megvannak a megfelelő forrásai. Minél erősebb a város gazdasága, annál több forrás áll rendelkezésre, s annál előbb lehet megújítani, fejleszteni az infrastruktúrát. Pósán László hangsúlyozta: bízik abban, hogy a gazdaságfejlesztés töretlenül folytatódik Debrecenben, s a szükséges beruházások a jövőben is megvalósulnak.