Debreceni Virágkarnevál

Már készülnek Debrecenben a virágkarneváli alkotások

Ország

A debreceni virágkarnevál a szeretet és az összetartozás ünnepe – mondta a város turisztikáért felelős alpolgármestere kedden, amikor sajtótájékoztatón bemutatta a református egyház Immánuel otthona fogyatékossággal élő lakóinak virágmotívumokat ábrázoló munkáit. Az alkotásokat a Nagytemplom mögötti emlékkert kerítésén helyezik el.

Széles Diána (Fidesz-KDNP) azt mondta, az augusztus 20-án záruló virágkarnevál mindenkié: a rendezvény a gazdasági szereplők, a szociális és a kulturális intézmények összefogásával, együttműködésével vált nemzetközi hírű eseménnyé. Elismerően szólt az Immánuel otthon gondozottjairól, akik hónapok óta készítik virágmotívumaikat, hogy alkotásaikkal színesítsék az idei karneváli programokat.

Virágkarnevál 2023 virágkocsik

Beszterczey András, a debrecen-nagytemplomi református egyházközség lelkipásztora hozzátette: az otthon lakói munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy színesebb legyen a város. Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója szerint a bemutató legfontosabb üzenete az, hogy “értékteremtő emberek a fogyatékos emberek, ugyanúgy, ahogy mi, valamennyien”. Azt mondta, a fogyatékossággal élők nem szeretik, ha rászorulóknak, segítségre szorulóknak tekintik őket, munkájukkal is erre hívják fel a figyelmet: a virágkarneváli installáción három hónapja dolgoznak, négyszáz virágot készítettek el, amelyeket 180-200 inda köt össze.

Virágkarnevál 2023 virágkocsik

Széles Diána a tájékoztatón az együttműködés további szép példájaként említette, hogy a városi szociális szolgálat munkatársai önkéntesként vesznek részt a BMW kocsijának – amely a német autógyár és a város közösségét szimbolizálja – feldíszítésében. A kocsi felöltöztetéséhez felhasznált hortenziákat a karnevál után helyi intézmények, köztük idősotthonok kertjébe ültetik ki az önkéntesek – tette hozzá az alpolgármester.  Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője, a virágkarnevál főszervezője bejelentette: budapesti cégek felajánlásaként rászoruló családok, gyerekek ingyenesen nézhetik meg a karneváli felvonulást augusztus 20-án egy részükre külön felállítandó tribünről.

Virágkarnevál 2023 virágkocsik

Reményét fejezte ki, hogy ezzel hagyományt teremtenek, és minden évben vendégül láthatnak olyan rászoruló családokat, amelyeknek egyébként nem lenne lehetőségük lelátóról végignézni a karneváli menetet. Mészáros Réka a rászorulóknak felajánlott 206 jegyet a sajtótájékoztatón átadta Törő Andrásnak, a Debreceni Karitatív Testület elnökének, aki jelezte: csaknem harminc tagszervezetük tagjai között osztják szét a belépőket, olyanok kapják, akik önerőből azt nem tudnák megvenni.