Bíróság, kalapács

Letartóztatták a halálos balesetet okozó moldáv embercsempészt

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség a letartóztatását indítványozta annak a moldáv állampolgárságú férfinak, aki 2023. augusztus 1. napján, reggel, az M5-ös autópályán, Lajosmizse közelében árokba borult a személygépkocsival. A baleset következtében egy kiskorú török állampolgár életét vesztette, míg a többi utas könnyű sérüléseket szenvedett.

A megalapozott gyanú szerint a moldáv állampolgárságú férfi 2023. augusztus 7-én, a szerb-magyar államhatár közelében hét fő, Magyarországra illegálisan érkezett török állampolgárt – köztük két gyermeket – vett fel az általa vezetett személygépkocsiba, majd elindult velük az M5-ös autópályán Budapest irányába.

Lajosmizse közelében az elkövető a gépjárművel lesodródott az útról és előbb a szalagkorlátnak ütközött, majd az ütközést követően a gépjármű – a belső és a külső forgalmi sávokon keresztül – az oldalára borulva az út menti árokba csapódott.

A baleset következtében az egyik gyermek olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, a többi utas könnyű sérüléseket szenvedett.

A rendőrök a férfit őrizetbe vették és több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének és halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták.

Az ügyészség a legszigorúbb kényszerintézkedés, a letartóztatás elrendelését indítványozta a férfival szemben a jelenlétének biztosítása és a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása érdekében.

A gyanúsított letartóztatását a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírája a tegnapi napon az ügyészi indítványban foglalt indokok alapján elrendelte, a bíróság végzése végleges.