Ételosztás Debrecenben

Debreceni kisnyugdíjas: “Milliárdokat dobnak ki tűzijátékra, miközben mi éhezünk, napról napra nehezebben élünk”

Helyi hírek

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete ismét vendégül látta a nehéz sorsú debrecenieket a hónap utolsó vasárnapján.

Az egyesület beszámolója

Már jóval az ételosztás kezdete előtt gyülekeztek az ételre várók. Zömmel kisnyugdíjasok, de jöttek olyanok is, akik életét a Holdról is látható infláció roppantotta meg. Vendégeink többsége – elmondásuk szerint – jóval havi 120 ezer forint alatti nyugdíjból próbál nem éhen halni.

Valamikor 13 éve a hajléktalanoknak hirdettük meg az ételosztást, napjainkban messze ők vannak kevesebben. Ma már mind több nyugdíjas házaspár érkezik, kicsit szégyenlősen, kézen fogva. 

Egykor jobb napokat láttak, mára oda jutottak, hogy igencsak fogukhoz kell verni a garast. Többen megfogalmazták, szégyellik, hogy ide jutottak, idős korukra, megfáradva “ingyen kenyérre” szorulnak.

“Higgye el, nem azért állunk be a sorba, mert lusták vagyunk főzni. Soha nem gondoltuk, hogy ide jutunk, de az éhség nagy úr ám”

– mondta egy 70-80 év közötti bottal járó férfi. 

Egy törzsvendégünk markánsan fogalmazott:

“Milliárdokat dobnak ki tűzijátékra, miközben mi éhezünk, napról napra nehezebben élünk. Szegénységünk a Holdról is látszik, de a város urai számára láthatatlanok vagyunk. Jó dolog a virágkarnevál, annak a morzsáiból is kicsit jobb élete lehetne a debreceni szegényeknek. De a mi sorsunk Debrecen önkormányzati vezetőit nem igazán érdekli.” 

Szomorú látni a szüleikkel érkező gyermekeket, akik számára természetes, hogy nem kirándulni megy a család, hanem meleg ebédért állnak sorba. Vidáman majszolták a csokit, ritka kincs ez a számukra. Egy kedves adományozónknak hála, minden gyerkőc több csokival gazdagodhatott. 

Az ételosztás végére kiosztottunk 150 adag töltött káposztát, friss kenyérrel, péksüteménnyel és édességgel. Repetát már nem tudtunk adni, az utolsó morzsáig minden elfogyott.

A teljesítőképességünk határán vagyunk, sajnos igen korlátozottak a lehetőségeink. Támogatóink száma megcsappant, hisz’ a válság az ő életüket is megnehezíti. Ugyanakkor mind többen vannak, akik segítő kézre várnak. Ennek a megoldásához mi kevesek vagyunk, működő szociális hálóra, emberi sorsok iránt érzékeny kormányra van szükség. Ennek a csíráit sem látjuk manapság. 

Már megint jön “Európa legnagyobb tűzijátéka” augusztus 20-án

Tisztelettel köszönjük a támogatását a pékségeknek, a debreceni magánembereknek. Hálásak vagyunk a segítségükért. 

Az egyesület legközelebb 2023. augusztus 27- én  várja vendégeit meleg ebéddel, szeretettel.

Várjuk a debreceni lakosok adományait is, elsősorban TARTÓS ÉLELMISZERT korlátlan mennyiségben, gyümölcsöt, burgonyát, olajat, tisztítószereket, gyermekjátékokat.

Egy hónap múlva kezdődik a tanév. Augusztusi ételosztáson szeretnénk TANSZEREKKEL is kedveskedni a szüleikkel érkező iskoláskorú gyerekeknek. Ezért örömmel várunk tanszereket, iskolatáskákat, számítógépet, laptopot, mindent, ami segíthet a gyermekeknek a tanév kezdetén.

Várjuk debreceni éttermek, pékségek, élelmiszerüzletek felajánlásait, csatlakozását. Egy jó és nemes ügyben kérjük a támogatásukat.

Aki szeretne segíteni, támogatást adni, az alábbi telefonszámon jelezheti: +36 30 9841 963

Átutalással: Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma: Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802. A közleménybe kérjük beírni: ételosztás, 2023.

– Tukoráné Kádár Ibolya, az egyesület vezetője –