Miért szűnik meg a 3G Magyarországon?

Ország

Épp úgy, mint egész Európában, Magyarországon is meg fog szűnni a 3G-s hálózat idén. A Telekom már tavaly bejelentette a hálózat lekapcsolását a Telenorral egyidőben, és most már a pontos dátum is megvan. Június 30-a után már nem lesz elérhető ez a régebbi technológia, amelyet a modernebb és energiatakarékosabb 4G fog felváltani. A változtatásokat a fő üdülőterületeken kezdik, hogy a nyári szezon már az új infrastruktúrával indulhasson.

Miért kell leváltani a 3G-t?

A technológia világában gyorsak a változások. Ha belegondolunk, hogy a 3G már a 2000-es évek elejétől létezik, talán nem is tűnik olyan váratlannak ez az újítás. A 3G infrastruktúra nem csak Magyarországon fog megszűnni, hanem közel egyidőben az egész világon.

A 3G, amely egykor forradalmasította az internetezés sebességét, mára már elavultnak számít. A 4G-s infrastruktúra 500-szor gyorsabb internetsebességet biztosít, mint a 3G. Azonban a sebesség mellett, energiatakarékosság szempontjából is sokkal jobb az új technológia.

Internetezéshez lassú volt?

Azok, akik nem csak telefonálásra, sms küldésre és fényképezésre használják 3-4 évesnél régebbi telefonukat, egyébként is tapasztalhatnak kompatibilitási problémákat. Habár az olyan gyakran használt alkalmazások, mint az email, az időjárás vagy a közösségi média, jól működtek 3G-n is, számos alkalmazásnak nem elegendő ez a sebesség. Lássuk, hogy mihez nem elég a 3G-s internetkapcsolat.

–      A letöltésekhez

A komplex internetes játékok nagyon sok adatforgalmat használnak. Egy kaszinó weboldalán ugyan zökkenőmentesen megtekinthetők az online fogadási útmutatók, viszont ha egy élő osztós játékban szeretnénk részt venni vagy stremelni szeretnénk egy sportközvetítés, az a legtöbb esetben nem fog menni.

A videójátékok és kaszinójátékok világában már egy pár éves telefon is elavultnak számít. Ezért, a különböző videójátékokat vagy kaszinójátékokat kínáló alkalmazások letöltésekor gyakran hibaüzenetet kaphatunk, mivel készülékünk nem kompatibilis az alkalmazással.

A különböző streaming szolgáltatások szintén magas internet sebességet követelnek meg készülékeinktől. Aki próbált már 3G-s internetkapcsolattal Netflixezni, az nagy eséllyel ütközött már a 116-os Netflix hibába, mivel az online videotéka sokszor nem működik gyenge internetkapcsolattal.

pixabay

A videóhívások is nagy sávszélességet igényelnek, így ha 3G-ről szeretnénk videóhívást indítani, az valószínűleg frusztrációval teli és élvezhetetlen lesz.

–      A feltöltésekhez

Aki videófelvételeket készít és tölt fel, az se nagyon tudja használni a régi infrastruktúrát. Egy pár perces 4K-s GoPro videó feltöltése a felhőbe akár órákba is telne ily módon. A feltöltési sebesség a 4G-n viszont a 3G negyvenszerese, így ha az adatkorlát nem probléma, feltölthetjük videónkat néhány perc alatt.

pixabay

Mi lesz a régebbi telefonmodelleket használókkal?

A 3G-hálózatok lekapcsolása bizony sokakat fog érinteni. Az újabb telefonok már eleve alkalmasak a 4G-s, sőt gyakran az 5G-s infrastruktúra használatára, így a legtöbb okostelefon tulajdonos talán észre sem fogja venni a változást. Azonban az a pár százezer ember, aki régebbi, legfeljebb 3G-t támogató eszközöket használ, most váltani kényszerül.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság már februárban mobilkészülék-csere programot indított, anyagi segítséget nyújtva annak a negyedmillió embernek, akinek telefonja mobilnetezésre használhatatlanná fog válni az év második felétől. A 20 ezer forintos támogatás, az ország 700 regisztrált üzletében vehető igénybe, új készülék vásárlására.

Akkor most jól járunk?

Szerintünk igen. Az egész ország területén gyorsabban működő mobilinternetet élvezhetünk így, amivel nem gond a streamelés, a képek és videók feltöltése, a videóhívások indítása és az internetes játék. Az állami támogatás az új készülékekhez pedig egy kiváló érv az elavult telefonunk lecserélésére. (x)