Épülő BMW-gyár Debrecen

Ha nincs akkugyár, BMW-gyár sem lesz? Választ várnak a Mikepércsi Anyák a magyarországi autóvállalatoktól

Helyi hírek

Nyílt levélben kér hivatalos állásfoglalást a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) a Magyarországra települő német autógyártóktól (Mercedes, Audi, BMW), miután úgy fest, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter velük takarózik, amikor újabb és újabb akkumulátorgyárakat, vagy ezekhez szorosan kapcsolódó üzemeket jelent be.

Fotó: az épülő BMW-gyár Debrecenben. MTI/Czeglédi Zsolt

A mikepércsi egyesület közleménye szerint Szijjártó Péter az ázsiai, főképp kínai akkumulátorgyárak Magyarországra települését az autóiparban dolgozó emberek állásának megmentésére való hivatkozással teszi. Az amerikai CNBC csatornának adott interjúban a miniszter konkrétan meg is nevezi, hogy a Mercedes Benz miatt jön Debrecenbe a CATL akkumulátorgyár – emlékeztetnek.

Az egyesület azt állítja, a legfrissebb hírek szerint Győrben telefonos közvéleménykutatás keretében – félelmet keltő módon -, azzal a kérdéssel manipulálják az embereket, hogy:

“Akkor is ellenzi az akkumulátorgyárat, ha az Audi emiatt kivonul Győrből?”

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület nyílt levelének célja, hogy a német autógyártók adjanak ki hivatalos állásfoglalást arról, hogy nem gyakorolnak nyomást magyarország kormányára, és a gyáraik jövőbeni működésének nem feltétele egyetlen akkumulátorgyár Magyarországra települése sem.

Fokozódik a társadalmi feszültség a CATL debreceni gyára miatt, a mikepércsi anyák tovább szorongatják a kínai beruházót

Az autógyárak vezérigazgatóinak címzett levélben ez áll:

A MIAKÖ szervezet célja a lakókörnyezetünk épített és természetes értékeinek megóvása a gyermekeink és a jövő generációk számára. A szervezetünk emellett célul tűzte ki, hogy a településünk lakóinak érdekeit képviseli minden olyan esetben, amikor a lakosok egészséges és biztonságos környezethez való joga veszélybe kerül.

Mi, mint gyermekeinket és unokáinkat féltő anyák aggódva szemléljük, és minden tőlünk telhető módon teszünk is az ellen a folyamat ellen, ami országosan és a lakóhelyünk vonatkozásában történik. Magyarország Kormánya elhatározta, az akkumulátorgyártás terén Európa második legnagyobb gyártó kapacitásával kíván rendelkezni, olyan módon, hogy külföldi, főleg kínai cégekkel köt megállapodásokat arról, hogy hazánkba települjenek.

Természetesen tisztában vagyunk a „Zöld Átállás” és az „Elektro-mobilitás” összefüggéseivel és az Európai Unió ezirányú törekvéseivel is. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy az elektromos gépjárművek kritikus alkatrésze az akkumulátor, amelynek előállításakor a gyártási lánc minden fázisában súlyosan terheli a környezetet, legyen szó akár a nyersanyagok bányászatáról, az alkatrészek előállításáról, összeszereléséről, vagy az elhasználódott telepek újra-hasznosításáról. Az akkumulátorgyártás rendkívül energia és ivóvíz igényes eljárás.
Magyarország Kormánya az akkumulátor ipari stratégia kialakításakor – véleményünk szerint -, nem vette figyelembe, hogy jelenleg is válság van az energia biztonság terén. Emellett, a klímaváltozás miatt a rendkívül magas vízigény kielégítése is kétséges. A nyersanyagot valószínűleg úgy akarják biztosítani, hogy az országunkba tömegével települő akkumulátor gyártással foglalkozó klaszterek leginkább környezetterhelő gyáregységei az újrahasznosító üzemek lesznek. Olyan nagy mennyiségű akkumulátor előállítását tervezik kis hazánkban, amely az „Elektro-mobilitáshoz” vagy „Zöld Átálláshoz” való hozzájárulásunk mellett mind terület, mind lakosság viszonylatában aránytalanul nagy mértékben terheli majd a környezetünket és visszafordíthatatlan károkat okozhat termőföldjeink és ivóvízkészletünk elszennyezésével.

A legfőbb probléma, hogy Magyarország Kormánya az akkumulátoripari stratégia megalkotásakor nem vonta be az állampolgárokat. Világos üzleti terv nélkül számolatlanul öntik a közpénzt az akkumulátorgyárak működéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztésére, és munkahelyteremtés címén, vissza nem terítendő támogatásként 100 milliárdokat adnak a gyáraknak. Ugyanakkor több alkalommal, amikor az emberek irányába kommunikálnak arról, hogy miért is van erre szükség, önökre, gépjárműgyártókra hivatkoznak, miszerint a német tulajdonban lévő autóipari cégek csak akkor hajlandóak a jövőben hazánkban működni, ha az autóikhoz szükséges akkumulátorgyárakat is beengedjük Magyarországra. A Kormány félelmet kelt az emberekben, ha kivonulnak az autógyárak Magyarországról, válságba kerül a gazdaság, ami jelentősen függ az autóipartól, melynek következményeként nagyon sokan elvesztik a munkahelyüket. Magyarországon a munkanélküliség rendkívül alacsony, és az újonnan hazánkba települő gyárak működtetéséhez nagyszámú, főleg ázsiai munkaerő alkalmazását tervezi a Kormány. Az emberek felé azzal indokolja, hogy azért van szükség a százeres nagyságrendű külföldi munkaerő importálására, hogy az autóiparban dolgozók megőrizhessék az állásukat.

Ajánlom figyelmébe Szijjártó Péter, a Magyar Kormány Külgazdasági-, és Külügyminiszterének az alábbi linken elérhető, az amerikai CNBC tévécsatornájának adott interjúját . Itt  Szijjártó Péter tényként kezeli, hogy a német autógyártók miatt települnek Magyarországra a kínai akkumulátorgyárak. Kijelenti, hogy az autógyártókkal történő tárgyalások során az autógyártók vezetői kérik, hogy győzze meg az üzleti partnereiket, beszállítóikat, a kínai akkumulátorgyárakat arról, hogy települjenek a lehető legközelebb az autógyáraik közelébe, Magyarországra.

A CATL akkumulátorgyár vonatkozásában konkrétan ki is jelenti a miniszter, hogy a Mercedes-Benz Group AG miatt települ Debrecenbe, és a Debrecenben épülő BMW gyár miatt települ a gyár közvetlen szomszédságába az EVE Energy.

Ez több szempontból is aggályos. Egyrészt úgy tűnik számunkra, hogy a Külügyminiszterünk nem megengedhető módon befolyásolható, irányítható önök által és nem feltétlenül a magyar emberek érdekeit képviseli, másrészt felmerülhet a szabad verseny megsértése, kartellezés gyanúja, mert ilyen módon egyes autó vagy akkumulátor gyártók jogosulatlan előnyben részesülnének a versenytársaikkal szemben.
Tisztában vagyunk azzal, hogy egyes információk az üzleti titok kategóriájába tartoznak, de szeretnénk elkerülni a félreértéseket és a további kellemetlenségeket.

Arra kérjük Önöket, hogy hivatalos nyilatkozat formájában tájékoztassa a magyar embereket, hogy Magyarország Kormányának képviselőivel történt üzleti tárgyalások lefolytatása alatt, akár utalás szinten sem fordult elő olyan, hogy akkumulátor gyárak vagy konkrét akkumulátor gyártó cég Magyarországra településétől tették függővé a gyáregységeik Magyarországon történő működését.

Továbbá érdekli a Mikepércsi Anyákat az is, hogy – amennyiben valóban Önök kérték a kínai gyárak beengedését Magyarországra – mennyire voltak tisztában azzal, amikor az akkumulátorgyárak Debrecenbe telepítéséért lobbiztak, hogy a megvalósítás, hogyan fog megtörténni. Hol, milyen területeket ajánl a helyi önkormányzat, azok a területek milyen távolságban lesznek a lakott területektől, ez a közelség mennyire lesz káros hatással az ott élő több ezer ember egészségére, az engedélyeztetési eljárások mennyire lesznek jogszerűek. Az Aarhusi Egyezményt mennyire tartják be az előzetes tájékoztatás tekintetében, valamint az akkugyárak környékén élő emberek házainak elértéktelenedése esetén hány kártérítési per indul majd, amelybe esetleg – e miniszeri kijelentések okán -, a német autógyárakat is felelősként nevezhetik meg a károsultak.

Amennyiben igaz, hogy a német autógyárak miatt kell elszenvednünk az akkumulátorgyárak jelenlétét és működését, tisztelettel kérdezzük, hogy milyen módon kívánják biztosítani a környék lakosságának biztonságát, egészségét, hogyan, és milyen eszközökkel szorítják arra a beszállító akkumulátorgyárakat, hogy betartsák a magyar, az uniós és a nemzetközi szabályokat a működésük során.
Amennyiben a német autógyárak miatt települnek ide az akkumulátorgyárak, hogyan kívánják biztosítani a magyar emberek számára az élhető környezetet annak tudatában, hogy az itt gyártott akkumulátorokat, használat után vissza kell hozni a gyártás helyére, vagyis Magyarországra.

A német autógyárak úgy tudjuk, törekednek arra, hogy a legújabb technológiát alkalmazzák, amennyire lehet, védjék a környezetet. Ennek tudatában, kérjük Önöket, hogy követeljék meg a beszállító kínai akkumulátorgyáraktól a legújabb technológia alkalmazását, a már elavult lítium-ion akkumulátorok helyett a sokkal környezetkímélőbb megoldások alkalmazását, valamint a környezetvédelmi szabályok betartását

– olvasható a MIAKÖ levelében. Az egyesület “a magyar emberek, gyermekeink és az unokáink nevében” vár választ a cégvezetőktől.

“Kínai akkumulátorgyár? Köszönöm, nem!” A holland sajtóig is eljutott a mikepércsi anyák harca