Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya temploma

Diakónusokat avatnak pappá a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban

Helyi hírek

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye megyéspüspöke áldozópappá szenteli Csapó Márton és Mike Ervin diakónusokat Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban június 24-én, szombaton, a 10 órakor kezdődő szentmisében.

A papszentelés mindig szentmise keretében történik, a szentelés liturgiája az evangélium után veszi kezdetét. A szertartás első részében, a szentelés kérése és a szentelendők bemutatása után a szentelő püspök buzdítja a jelölteket, akik ígéretet tesznek a szolgálat hűséges végzésére. Majd pedig a mindenszentek litániájának imádkozásával a földi és a megdicsőült egyház együtt imádkozik a szentelendőkért.

A felszentelés után az új papokra ráadják a stólát, a miseruhát, és kezüket krizmával megkeni a püspök. Azután átadja a kelyhet és a paténát, amely arra emlékezteti a jelenlevőket, hogy a papi szolgálat egyik legfontosabb eleme a szentmise bemutatása.

A szentelés után a szentmise a szokott módon folytatódik. Az újonnan fölszenteltek együtt miséznek a szentelő püspökkel. Ez az ő első szentmiséjük, melynek végén közösen adják az áldást mindazokra, akik segítették őket abban, hogy eljussanak a szentelési oltárhoz.

A szentmise végén az újonnan felszentelt pap áldásban részesíti a főpásztorát, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspököt és a jelen lévő Bosák Nándor nyugalmazott püspök atyát.

Csapó Márton diakónus a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium elvégzése után egyből jelentkezett az Egri Érseki Papnevelő Intézetbe. Ezt követően Palánki Ferenc megyéspüspök Rómába küldte, hogy a Pápai Német-magyar Kollégiumban folytassa tanulmányait. A hároméves képzés végén 2022. október 1-jén Rómában szentelték diakónussá, a jezsuiták Szent Ignác nevét viselő templomában.