Elektromos robogó: minden, amit a vezetésről tudni kell

Ország

Magyarországon alapvetően kétféle motor kategória létezik, a segédmotor és a nagymotorok kategóriája. Az elektromos robogókra nincs külön jogosítvány, hiszen a segédmotorok is vezethetők B-s személygépkocsi jogosítvánnyal, vagy motor jogosítvánnyal. A nagymotorok pedig teljesítménytől függően vezethetők a nagymotoros jogosítvánnyal. Azonban napjainkban az elektromos hajtás rohamos térhódításával olyan új jármű formák jönnek létre, hogy még besorolni sem egyszerű őket a különböző kategóriákba. Nem egyszerű eldönteni melyik kategóriába tartozik az elektromos robogó ha három kereke van.

Milyen jogosítvány kell az elektromos robogóhoz?

A következő jogosítvány típusokra lehet szükség az elektromos robogók és motorkerékpárok vezetéséhez:

  • A1

Ilyen típusú jogosítvánnyal maximum 11kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpár, quad vezethető. Rengeteg gépet készítenek ebben a teljesítmény kategóriában, ez már nagyon jól használható. Egy ekkora elektromos robogóval már élvezetesen lehet vezetni, hiszen az elektromos robogók élettere a város, ott pedig nincs szükség ennél nagyobb teljesítményre. Megszerzésének korhatára a 15,5 életév.

  • A2

Ezzel a jogosítványtípussal maximum 35 kW teljesítméníű hajtómotoros motorkerékpárt, quadot vezethetünk. Ez a kategória megfelel az erősebb robogóknak. Robogóból nincs ettől erősebb kategória. Elektromos motorkerékpár létezik ettől erősebb, de az sem gyakori. Az akkumulátorok korlátai miatt jelenleg ezek városi közlekedésre valók, oda pedig felesleges nagyobb teljesítmény. Megszerezni 17,5 éves életkor után lehet ezt a jogosítványt.

  • A1/B-B125

Ez a jogosítvány típus maximum 125 m3 hengerűrtartalmú és maximum 11 kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpár vagy quad vezetéséhez megfelelő. Ez a jogosítvány kategória megegyezik az A1 jogosítvánnyal, azoknak készült akik az autó kényelmét feladják a szabadságért, de nincsenek nagymotoros ambíciók. Egy elektromos robogóval vagy motorral mindenhova gyorsan és időben odaérnek, környezetkímélő módon, nem fizetnek a parkolásért, nem növelik a szmogot.

  • AM

Ez a kategória a segédmotorra való jogosítvány, olyan motort lehet vezetni vele amelynek a hajtómotorja maximum 4kW, tervezett sebessége maximum 45 km/h, saját tömege 350 kg- nál nem több. 13,5 évesen már el lehet végezni az elméleti tanfolyamot, és 14 évesen már kezdődhet a motorozás. Jármű kategóriában az L1; L2 tartozik ide.

Magyarországon az EU-s járműkategóriák érvényesek, amik a következő módon néznek ki:

  1. L1e_ segédmotorkerékpár
  2. L2e_ segédmotorkerékpár de három kerékkel
  3. L3e_ nagymotor
  4. L4e_ nagymotor oldalkocsival
  5. L5e_ nagymotor három kerékkel
  6. L6e_ négykerekű segédmotor 45 km/h maximális sebességgel
  7. L7e_ ugyanaz mint az L6e, csak erősebb motorral, de gyorsabban nem mehet

Ha sürgősen szeretnénk beszerezni egy elektromos robogót, de az anyagi lehetőségeink ezt nem teszik lehetővé,  vehetünk igénybe hitelt elektromos robogó vásárlására a Barta Motor webáruházban.

Összegezve

Az elektromos robogók környezetbarát, csendes, és olcsón működtethető közlekedési eszközök, amely egyik típusára, ami a 25/h sebességet nem haladja meg, nem szükséges jogosítvány. Az ennél gyorsabb járművekre szükséges valamilyen (L1e, L2e, AM) motor vezetői jogosítvány. (x)