Viharos szél

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat Heves vármegyére

Helyi hírek

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Nógrád és Heves vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt.

Kékestetőn 122 milliméter eső esett egy nap alatt

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Nógrád és Heves vármegye egyes járásaiban felhőszakadásra kell számítani.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Medárd napján, csütörtökön változatlanul országszerte alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és éjszaka sem csökken határozottan a számosságuk.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, ennek a Nyugat-Dunántúlon van valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig. Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira – illetve villámárvízre – elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében, másodsorban csütörtök este, éjjel az Alföld középső és nyugati részén a legkedvezőbbek a feltételek. Hozzátették: átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: kedden 138, szerdán 97 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a fakidőlések, valamint pincékbe, garázsokba befolyt víz miatt.

Felhívta a figyelmet arra: ahol a felhőszakadás miatt adtak ki riasztást, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni onnan.

Figyelmeztetett a villámárvíz veszélyére is, mint mondta, ajánlott elkerülni az utcán hömpölygő vizet. Azt javasolta, az autósok ne hajtsanak bele már térdig érő vízbe se, mert a víz kárt tehet a járműben. Azt tanácsolta, aki villámárvízzel találkozik, változtasson útvonalat és kerülje el. Aki pedig bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívót.