Felavatták Kisvárdán a Transit-Speed Kft raktárcsarnokát

Helyi hírek

Tovább erősödik Magyarország szerepe a kelet-nyugati tranzitforgalom szervezésében, ami jelentősen segíti az ukrán mezőgazdasági áruk eljuttatását az egyébként is nehéz helyzetben lévő afrikai és közel-keleti államokba – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kisvárdán.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Transit-Speed Kft. csarnokavatásán elmondta, hogy a teljesen családi tulajdonban lévő szállítmányozási cég két új raktáregységet épített 3,8 milliárd forint értékben, amelyhez az állam 1,4 milliárd forint támogatást nyújtott. Beszédében rámutatott, hogy a fejlesztés nyomán létrejön húsz új munkahely és napi 200 kamionnyi áru átrakodására nyílik lehetőség az Ukrajnából érkező széles vasúti nyomtávról. “Ezen átrakodó kapacitás jelentős megnövelése erősíti Magyarország szerepét a kelet-nyugati tranzitforgalom szervezésében” – mondta.

“Egyúttal pedig megteremti a lehetőséget, hogy Magyarország még nagyobb hozzájárulással segítse az amúgy is nehéz helyzetben lévő afrikai és közel-keleti országokat annak érdekében, hogy ott élelmezési válság ne jöjjön létre, hogy aztán onnan újabb migrációs hullámok ne induljanak ki” – tette hozzá. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy bár hazánk keleti fele elsőként találkozik a háború drámai hatásaival, így oroszlánrészt vállalt a humanitárius helyzet kezelésében és a menekültek ellátásában, a régió mégis kiválóan teljesített, óriási szerepet játszott a gazdasági növekedés fenntartásában.

Kiemelte: az ukrajnai konfliktus egyik közvetlen következménye a szállítási útvonalak megváltozása, és így megnőtt a kiszámítható tranzit jelentősége is, különösen a gabona és más mezőgazdasági termékek terén, azok kivitele ugyanis életbevágó az afrikai és közel-keleti országok ellátásának szempontjából. “Ezért is döntöttünk úgy, hogy Magyarország a lehető legjobban kiveszi a részét abból, hogy az amúgy is nehéz helyzetben lévő országokban ne jöjjön létre kezelhetetlen élelmiszerellátási válság” – közölte. Így jött létre az a helyzet, hogy Ukrajna nyugati határán itt, Magyarországon jöttek létre a legnagyobb vasúti átrakodó kapacitások, annak ellenére, hogy a többiekhez képest rövid határunk van Ukrajnával – húzta alá. “Ezzel nagy segítséget tudunk nyújtani abban, hogy az ukrán gabona és más mezőgazdasági termények tranzitja az európai kikötők felé meg tudjon valósulni” – mondta a külügyminiszter