Szeged, tavasz, virágzik, tulipánfa, Kis-Tisza utca

Virágba borult Szegeden a Kis-Tisza utca 2.0

Helyi hírek

Gyönyörűen virágzik a tulipánfa a szegedi Kis-Tisza utcában, a gesztenyefák mellett ez is csodálatos tavaszi látvány az arra fogékonyaknak.

A tulipánfa (Liriodendron tulipifera), vagy néha téves néven emlegetve a liliomfa egy észak-amerikai díszfa fajta, mely Európában csupán 10-20 méteresre növekszik meg, ám “hazai pályán” egyes példányai az 50 méteres magasságot is elérhetik. Míg Európában dísznövényként ismerik, őshazájában, a tengerentúlon haszonnövényként is termesztik, fájából többnyire bútort készítenek.

A kifejlett tulipánfa lombkoronája kúpos, piramis alakú, mely a növény idősebb korára a felső részen kiszélesedik. A széles, tulipán alakú levelek élénkzöldben díszlenek, hogy aztán ősszel szép, sárgás-aranysárgás árnyalatot vegyenek fel, így több évszakon keresztül dekorálják a kertet, az utcát.

A virágok a lombozat felső részében nyílnak, jellemzően a nyár elején bomlanak ki, de csak a fa 7-8 éves korától kezdve.

Virágba borult Szegeden a Kis-Tisza utca

Ősszel nem csupán a szépen elszíneződött levelek örvendeztetik meg a hobbikertészt, vagy az utcán sétálót, hanem ebben az időben hullanak a földre a tobozszerű termés pikkelyei, látványos szőnyegként borítva be a fa környéki talajt. Termése részben egész ősszel az ágakon marad, így egészen a tél beálltáig pazar látványt nyújt.

Fotók: Frank Yvette