Új sebességmérők

Jönnek az új sebességmérők, Mészáros Lőrinc haverjának is köszönhetjük őket

Ország

A közbeszerzési eljárás keretében beszerzett 40 új sebességmérő berendezést is bemutatta a rendőrség a 2023. május 16-án tartott sajtótájékoztatón a Készenléti Rendőrségnél – számolt be a police.hu.

A Mészáros Lőrinc jóbarátja, Jászai Gellért által irányított 4iG és a rendőrség együttműködésének keretében fejlesztett TraffiCapture TC-108 készülékek nem a VÉDA-rendszer elemei, elsődlegesen a szolgálati gépkocsikból történő, mozgó ellenőrzések eszközei lesznek, de állványra helyezett sebességmérőként is használhatók. A készülékek hitelesítése a mérésügyi hatóság által már korábban megtörtént, alkalmazásuk várhatóan 2023 júniusától kezdődik.

A rendőrségnél a jól ismert FámaLézerek használati tapasztalatait is figyelembe véve a most átadott eszközökkel együtt a mozgás közbeni sebességmérés technikai háttere hosszútávon biztosítható. A teljesen digitális, új eszközökbe több automatizmus került, az érintőképernyőjük levehető, elődeiknél jobb képfelbontásúak.

Gyorshajtás: szigorúbban büntet a rendőrség, mint hittük

A Készenléti Rendőrségnél megtartott központi elméleti és gyakorlati oktatás keretében 40 mentort képeztek ki, akik az új, korábban nem alkalmazott eszközök használatát sajátították el. Az ő segítségükkel pedig a területi és helyi rendőri szervek közlekedésrendészeti állománya is hamarosan hasonló képzést kap.

A bemutatón Óberling József ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője azt mondta:

Az új traffipaxok lézeres mérőegysége három tizedmásodperc alatt nem kevesebb mint 1000 mérést végez.

Az eszköz 230 méteres távolságig tud hitelesítve bemérni távolodó, vagy közeledő járműveket. A rendőrség a gép fejlesztési szakaszában is részt vett, hogy valóban egy olyan készüléket kapjanak, amilyet szeretnének.

A régebbi traffipaxokat a selejtezés helyett felújítják, ezekből a hvg.hu szerint 30 darab van.

A személysérüléses közúti közlekedési baleseteknél még mindig magasan vezető baleseti ok a gyorshajtás. Egy baleset bekövetkezésének lehetősége, illetve a sérülés súlyossága hatványozottan arányos a sebesség nagyságával. Ezért a rendőrség minden eszközzel igyekszik elérni, hogy a járművezetőkben ez tudatosuljon.

Fontos kiemelni, hogy kismértékű szabálysértés (néhány km/órás sebességtúllépés) esetén elsősorban figyelmeztetést fog alkalmazni a rendőrség – olvasható a közleményben.

Óberling József úgy fogalmazott, „eddig sem foglalkoztak azzal, és ezután sem fognak, hogy 50 helyett ki ment 51-gyel”.

Nem 51 km/h-ra vagy 52 km/h-ra fogja állítani a mérőműszert a rendőr, hanem azokra fog fókuszálni, akik a sebességet jelentősen túllépik

– mondta az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője.