Egészségügyi képzések diploma nélkül

Ország

Magyarországon az egészségügyi szakmák legtöbbjéhez, legalább középfokú végzettség vagy diploma szükséges. Ha egészségügyi szakmákhoz szükséges szakképesítést szeretnénk megszerezni, akkor az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) meghatározott szakképesítések közül lehet választani. Az OKJ-ben meghatározott szakképzést az államilag elismert felnőttképző intézmények végzik.

Az egészségügyi dolgozók szakképzettsége nagyon széles skálát tudhat magáénak, hiszen a gyógyításhoz több terület képzett szakemberei szükségesek, hogy a folyamatos működést biztosítsák. Az adminisztratív feladatok ellátása, a rehabilitáció, a komplett betegellátási feladatok mind a gyógyító munkát segítik.

Az egészségügyben a munkaerő hiányáról folyamatosan nyilatkoznak, ezért akinek megfelelő szakképesítése van könnyen el tud helyezkedni. Abban az esetben, ha nincs szakképesítése, de szeretne az egészségügyben dolgozni, akkor egy ilyen képzés elvégzésével a lehetőség adott lesz az egészségügyben az elhelyezkedésre.

Hogyan változott meg az OKJ rendszere?

Az OKJ szerinti szakképzést felváltotta a Szakmajegyzék és a szakképesítések szerinti képzés. Az új rendszer szakmai képzései az iskolai oktatás mellett a szakképzés másik ágát alkotják, olyan területen ahol nem határozza meg jogszabály a szakmai képzéseket és a megszerzendő szakképesítéseket. A képzéseket az ágazati kézségtanácsok javaslatát figyelembe véve először az OKJ-ban szereplő, de a Szakmajegyzékben meg nem jelenő szakképesítések  és a rövidebb idejű, adott célterületre irányuló szakképesítésre specializációként ráépülő képzések.

Ezek a szakképesítések rövidebb ciklusúak és speciális tartalmúak  kimaradtak a Szakmajegyzékből, de korábban szerepeltek az OKJ rendszerében.  A szakmai oktatás és képzés rendszere egymást kiegészítő, egymásra épülő rendszer amely biztosítja az életen át tartó tanulás lehetőségét. A szakmai oktatás az alapokat adja, míg a szakmai képzések gyors, rugalmas válaszok az adott gazdasági helyzetre.

Milyen végzettséget szerezhetnek a vizsgázók?

A képzésben részt vevő tanúsítványt szerez, amely alapfeltétele a vizsgának, ami akkreditált vizsgaközpontban zajlik. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén államilag elismert, szakképesítést adó, képesítő bizonyítványt szerez. A részszakképzések legalább egy munkakör betöltéséhez szükséges feltételek megszerzését teszi lehetővé és az egyes szakmáknak önállóan elkülönülő része. A részszakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsít.

Milyen intézmények indíthatnak szakképesítést adó képzést?

A Szakmajegyzékben szereplő és az emellett megjelent szakképesítéseket is, a  szakmai képzések keretében, szakképző intézmények vagy felnőttképzők szervezhetik meg. Szakképző intézmény és felnőttképző is indíthat részszakma megszerzésére irányuló képzést is.

A gyógyászati segédeszköz forgalmazó képzés online is elvégezhető az OKJ Akadémia szervezésében, ahok számos egyéb lehetőségünk van tanulni és fejlődni. Mindenképpen érdemes tenni egy próbát, hiszen mindig jobb több lábon állni.

Összegezve

Elmondható, hogy az egészségügyben folyamatos a munkaerőhiány, ezért logikus, hogy különböző tanfolyamok keretein belül igyekeznek megfelelő képzést biztosítani azoknak, akik az egészségügyben dolgoznak és fejlődni szeretnének, vagy csak szeretnének az egészségügyben dolgozni és egészségügyi szakképesítés nélkül nem tudnak ott elhelyezkedni. (x)