Nyíregyháza autóbusz

Elfogadták a helyi buszközlekedés tarifarendszerének módosításáról szóló előterjesztést

Helyi hírek

A képviselő-testület elfogadta a helyi közösségi közlekedés új tarifarendszer módosításáról szóló előterjesztést.

2023 óta számos új díjtermék jelent meg az utasok számára, ezek közül a legkiemelkedőbb a kiegészítő műszakos havibérlet, amely a 90-től 99-ig számozott autóbuszjáratokon korlátlan számú utazásra jogosít, de csak a Volánbusz, TransTour Kft., vagy a MÁV-START Zrt. által kiadott azonos hónapra szóló havi bérletszelvénnyel együtt érvényes, melynek kiindulási vagy célállomása Nyíregyháza, ebből  a bérlettipusból már az első hónapban is 500 db-ot meghaladó mennyiséget értékesítettek, azóta ez már az ezres nagyságrendet is eléri.

A kiegészítő műszakos havibérlet ára 2650 forintba kerül, de 100-149 darab vásárlása esetén 2 520 forint, 150-199 darab vásárlása esetén 2 380 forint és 200 darab feletti vásárlásnál 2 240 forintba kerül egy darab bérlet.

A bérlet előzetesen a Volánbusz Zrt.-vel kötött szerződés alapján váltható meg. A szerződésben szabályozott módon az ilyen módon kiszolgált bérleteket a munkáltató megjelölheti, a felhasználásakor a saját szervezetéhez való tartozásának igazolásához kötheti.

„Az autóbusz-közlekedésnek az átalakításában együtt közösen gondolkodva egyébként nagyon jó együttműködésben tudtuk azt segíteni, hogy a város közlekedése ilyen irányba változzon. Egyetlen megjegyzést tennék majd az előterjesztőknek, saját magam is láttam ilyen példát, de több ilyen jelzés érkezett felém. Érdemes lenne majd az autóbusz-vezetőkkel egyeztetni, több esetben fordult elő, érkezett ilyen panasz és egyet saját magam tapasztaltam, hogy az új járatoknál maga az autóbusz vezetője sem feltétlenül van mindig tisztában azzal, hogy bizonyos járatok visszafordulásánál milyen irányban kell menni, illetve merre felé induljon el vagy melyik buszmegállóban történjen a várakozás, ha két buszmegálló van egymás mellett. Több esetben volt olyan, hogy utas maradt ott a buszváróban” – mondta Jeszenszki András a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

A felvetésre Kató József forgalmi üzemvezető reagált, aki kiemelte, minden egyes észrevételt szívesen fogadnak, ami abba az irányba tereli a közösségi közlekedést, hogy még nagyobb legyen az utaselégedettség.

„Természetesen mindent megteszünk minden egyes menetrend-módosítás során, hogy a munkavállalóinkat megfelelő módon értesítsük arról, hogy a megfelelő útvonalakon közlekedjenek. 175 autóbusz-vezető végzi a helyi közlekedésben a szolgáltatást, egyébként nagyon jó és nagyon pozitív visszajelzések érkeznek az új hálózattal kapcsolatban, amelyeket folyamatosan finomítunk és figyelemmel kísérünk. Sajnos tény és való, hogy becsúsznak ilyen „bakik”, de nyilván én mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ilyenek ne történjenek” – válaszolta a Volánbusz Zrt. forgalmi üzemvezetője, Kató József.

Módosulnak a jegy és bérletárak a nyíregyházi közlekedésben