hóvirág

Szegeden is nyílik már a hóvirág

Gazdaság Helyi hírek Ország

Az új esztendő első napjaiban egymás után dőltek meg a melegrekordok, az enyhei idő miatt aggódhatnak a mezőgazdasági termelők, a legkorábban virágzó gyümölcsfákban a jó idő hatására elindult a nedv keringés, így nem csoda, hogy kinyílt már a hóvirág is.

Nem várható komoly lehűlés, az enyhe idő Szeged környékén is káros a mezőgazdaságnak

A fotókon látható virágok még inkább bimbósak, nincsenek a nyílás teljében, de várhatóan nem sok kell már nekik. Ha vadon találkozunk vele, leszakítani nem szabad, az uniós csatlakozás óta védett növény lett a hóvirág, melynek szedését, engedély nélküli árusítását szigorúan büntetik.

Oltalom alá csak a vadon élő növények tartoznak, a kertünkben termesztett virágokat nemcsak leszedni, hanem – engedéllyel – még árusítani is lehet. A saját “ültetvény” meglétét természetesen igazolni kell az ellen­őrző, az engedélyt kiadó hatóság előtt.

A szigorításnak és az oltalomba vételnek komoly oka volt: a mutatós virág korábban nagy népszerűségnek örvendett, természetjárók és az utcán is árusító nénikék szedték lelkesedésen. A gond nem velük volt, hanem elsősorben azokkal a kereskedőkkel, akik ipari méretekben termelték ki a hóvirágot. Ma már, ha csak egy szál hóvirágot is leszakít valaki az erdőben, megbüntethetik, a nagyobb mennyiség pedig már természetkárosítás.

A növény természetvédelmi értéke szálanként tízezer forint.

Fotók: Frank Yvette