Mentőautó

Kiss László: a fideszes képviselőknek sem tetszik a hajdú-bihari ügyeleti ellátás szétverése, de amit egyes ellenzékiek művelnek…

Helyi hírek

13 ügyeleti ellátó pontot terveznek megszüntetni Hajdú-Bihar megyében, mondván, hogy ezekre nincs szükség, illetve pazarló a működtetésük – mutat rá írásában Kiss László momentumos megyei önkormányzati képviselő.

Mint arról mi is beszámoltunk, 2021. július elsejétől az állam, vagyis az OMSZ vette át a megyében a háziorvosi ügyeletet. Az eleve kidolgozatlan és több ponton homályos rendszer tesztelésére a kormány Hajdú-Bihar megyét jelölte ki. Sem a tesztidőszakot megelőzően, sem azóta nem volt értelmezhető egyeztetés sem az orvosokkal, sem az önkormányzatokkal, a lakossággal meg végképp nem.

2023 február 1-től Biharkeresztesen, Hajdúböszörményben, Hajdúdorogon, Hajdúsámsonban, Kabán, Komádiban, Létavértesen, Nádudvaron, Nyírábrányban, Polgáron, Sárrétudvariban, Tiszacsegén és Vámospércsen szűnik meg az ellátó pont.

A döntés a fideszes polgármestereket is megdöbbentette és egybehangzóan jeleztük, hogy hamisak, de minimum megkérdőjelezhetőek azok az adatok, ami alapján szükségtelennek, sőt pazarlónak ítéli a kormányzat a megszüntetésre ítélt ellátási pontokat

– írja Kiss László.

Az ellenzéki képviselő szerint eleve érthetetlen, hogy a modellkísérlet valódi eredménye és kiértékelése miért nem publikus. Az újonnan bevezetett rendszerben a – korfa szerint zömében idős – háziorvosok bevonása nem szerepelt, így pedig erről eleve nem is lehetnek adatok. A szakma tapasztalata szerint a mentőszolgálat az ügyelettel megnövekedett feladatainak ellátását a jelentősen lazított szabályok mellett sem győzi humán erőforrással, a működéshez már más területekről is kellett munkaerőt ide irányítani. Nem látni, hogyan orvosolná a gondokat az átvezénylés.

Kiss László szerint reális veszélye van annak, hogy a nyugdíj mellett dolgozó kollégák egy része így már inkább a megérdemelt pihenést választja, további üres, ellátatlan körzeteket eredményezve. Ez pedig csak tovább ronthat a már így is kritikus helyzeten.

A momentumos képviselő ezért többedmagával kezdeményezte, hogy tartsák napirenden az ügyet, sőt, ha egy mód van rá, még az új rendszer élesítése előtt, januárban egyeztessenek a lehetőségekről. A javaslatot 10 igen és 11 tartózkodás mellett elutasította a testület. Beszédes, hogy 5 fideszes igen is volt, de még ez is kevésnek bizonyult.

Kiss László szerint ha nem hiányzott volna három “ellenzéki” képviselő, és igennel szavaz, akkor a következő közgyűlésen is napirenden tartható lett volna a minden hajdú-bihari lakost érintő egészségügyi átalakítás témája.

Név szerint a távolmaradó ellenzékiek:
Tóth József (DK) – Polgár város polgármestere
Demeter Pál (független) – Balmazújváros alpolgármestere
Keresztesy Gergő (Jobbik)

Jelenlévő ellenzékiek:
Bódi Judit (MSZP), Kulcsár Gergely (független), Szörényi Károly (DK), valamint a
Momentum Mozgalom képviselőcsoportja: Kiss László és Kosztin Mihály

A távolmaradóknak a választóiknak kell megmagyarázni, hogy milyen más halaszthatatlan közfeladat, teendő miatt hiányoztak. Keresztesy Gergő esetében tudok egyedül elnéző lenni, mivel a gyermeke súlyos beteg volt, és ezt  előre jelezte is, hogy nem biztos, hogy meg tudja oldani a jelenlétet

– teszi hozzá Kiss László, aki szerint a nyomós indok nélküli távollét azért is elfogadhatatlan, mert egy évben maximum 8-9 rendes ülés van, amelyek ritkán hosszabbak 2-3 óránál. Ezek konkrét időpontját előzetesen, minden év decemberében meghatározzuk az éves munkatervben. Tehát 2021. december 17-e óta ismert volt a 2022. december 16-i közgyűlés időpontja.

A teljes írás itt olvasható.