Vadkacsák (Anas platyrhynchos) a réceháznál a madár-lakópark sétánynál a debreceni Nagyerdőn

Már várják az éhes téli vendégeket a Nagyerdőben kihelyezett madárodúk

Helyi hírek

Még októberben adták át Debrecenben a Nagyerdő parkerdei területén kialakított 16 állomásos sétányt. A madárodúk mellett lepkeházat, békalakot, rovarhotelt és süngarázst is elhelyeztek a sétányon, az erdő lakói már ismerkednek ezekkel, de már van olyan madárodú is, amelybe beköltözött a lakója.

Ezekről kaptunk most friss felvételeket:

Madár-lakópark sétány a debreceni Nagyerdőben
Ökörszemodú a madár-lakópark sétánynál a debreceni Nagyerdő parkerdei területén 2022. december 28-án. A Future of Debrecen zöld mozgalom keretén belül a sétányon 16 állomást alakítottak ki. Mindenhol más-más típusú madárodút helyeztek el, ahol egy oszlopon lévő madársziluett hívja fel a figyelmet, illetve egy QR-kód segítségével pedig egy rövid videofelvételt lehet megtekinteni az adott állatfajról. A madárodúk mellett lepkeházat, békalakot, rovarhotelt és süngarázst is elhelyeztek. MTI/Czeglédi Zsolt
Vörösvércse-odú a debreceni Nagyerdőn
Vörösvércse-odú

 

Lepkeházacska a madár-lakópark sétánynál a debreceni Nagyerdőn
Lepkeházacska

 

Vadkacsák (Anas platyrhynchos) a réceháznál a madár-lakópark sétánynál a debreceni Nagyerdőn
Vadkacsák, vagy tőkés récék (Anas platyrhynchos) a réceháznál 

 

Süngarázs a madár-lakópark sétánynál a debreceni Nagyerdőn
Süngarázs

 

Darázsgarázs a madár-lakópark sétánynál a debreceni Nagyerdőn
Darázsgarázs  

A madárlakópark-sétány egyedülálló innováció eredménye: a sétány mentén a parkerdőben 16 állomást alakítottak ki, mindenhol más-más típusú madárodút helyeztek el. Az odukra egy-egy oszlopon lévő madársziluett hívja fel a figyelmet, a rajta lévő QR-kód segítségével pedig egy rövid videofelvételt indíthatnak el az érdeklődők, amelyen szakemberek beszélnek az adott madárfajról.

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt