Belvíz Hajdú-Bihar megyében

A nyári aszály után most a belvíz okoz gondokat Hajdú-Bihar megyében

Helyi hírek

Elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el tíz szakaszon az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az MTI fotóin látható, hogy többek között Kabánál sem rózsás a helyzet.

Jelentős nedvesség halmozódott föl a talajban

Az év korábbi időszakának aszályos időjárása után mostanra jelentős nedvesség halmozódott föl a talajban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Belvíz Hajdú-Bihar megyében
Belvizes legelő Kaba határában 2022. december 19-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint az év korábbi időszakának aszályos időjárása után most jelentős mennyiségű víz van a talajban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 10 szakaszon rendelt el elsőfokú belvízvédelmi készültséget. MTI/Czeglédi Zsolt

Heti agrometeorológiai elemzésükben azt írták, az elmúlt egy hét időjárása a nagy mennyiségű, szinte országos csapadékról szólt, miközben sokfelé megérkezett az idei első hó is. Ezúttal a legtöbb csapadékot az Alföld kapta, ahol a mélyebb talajrétegek 2021 nyara óta ki vannak száradva.

Közölték azt is: a 30 és 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, még északnyugaton van jelentős hiány.

Belvíz Hajdú-Bihar megyében
Drónnal készített képen belvíz egy mezőgazdasági épület körül Kaba határában 2022. december 19-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint az év korábbi időszakának aszályos időjárása után most jelentős mennyiségű víz van a talajban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 10 szakaszon rendelt el elsőfokú belvízvédelmi készültséget. MTI/Czeglédi Zsolt

A talaj felső félméteres rétege Sopron térségének kivételével telített. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, a leszivárgás jelenleg is zajlik, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben – írták.

Már a fás szárú növények is pusztulnak Debrecenben a rendkívüli aszály miatt

Az elemzés szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a talaj feltöltődése jól halad, egyre mélyebben ázik át.

“Most sokkal jobban állunk”, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából

– írták. Hozzátették: az eketalp-betegséggel érintett táblákon a nehézkes beszivárgás miatt már belvízfoltok is megjelennek.

A héten tovább romolhat a belvízhelyzet, karácsonyra ugyanis szokatlanul langyos időt jósol a meteorológia:

Akkor ennyit a fehér karácsonyról – itt a friss előrejelzés