Megharapott egy rendőrnőt Debrecenben

Megharapott egy rendőrnőt Debrecenben – jogerősen is mehet a rács mögé

Helyi hírek

A Debreceni Törvényszék 2022. december 13-án hirdetett határozatot annak a férfinak a büntetőügyében, aki megharapta a vele szemben intézkedő rendőrt Debrecenben.

A másodfokú bíróság a Debreceni Járásbíróság ítéletét helybenhagyta. Az elsőfokú bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és könnyű testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek ezért a vádlottat 3 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte, valamint 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A vádlott vonatkozásában a bíróság egy korábban jogerőssé vált ítéletben kiszabott 1 éves börtönbüntetés utólagos végrehajtását is elrendelte, mivel jelen cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. A 2022. szeptember 15-én kihirdetett járásbírósági ítélet akkor azért nem emelkedett jogerőre, mert a vádlott és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést, a döntést az ügyészség tudomásul vette.

A jogerősen megállapított tényállás szerint ittas személyekről érkezett bejelentés 2022. szeptember 4-én 17 óra 30 perc körül, amely követően Debrecenben, a Tócóskert téren megjelent a Debreceni Rendőrkapitányság két járőre. A közterületen alkoholt fogyasztó személyeket a rendőrök igazoltatták, egyikük azonban az intézkedést kifogásolta és hangosan sértegette a hivatalos személyeket.

A vádlott bántalmazással fenyegette az egyenruhásokat, és ökölbe szorított kézzel, indulatosan feléjük indult. A rendőrök könnyfakasztó gázt alkalmaztak az agresszív férfival szemben, aki megpróbálta magát kivonni a rendőri intézkedés alól, eközben az őt ebben akadályozó rendőrnő irányába ütött.

Az őrmester ki tudott térni az ütés elől, ezt követően testi kényszert alkalmaztak a vádlottal szemben. A férfi folyamatosan ellenállt, többször a rendőrök felé rúgott és próbált kiszabadulni a fogásból.

A vádlott ennek során a testi kényszert alkalmazó rendőrnő jobb vádlijába harapott és azt felszólításra sem engedte el.

Az őrmester és egy segítségére siető civil tudta csak később lefejteni a vádlott fogait a sértett vádlijáról. Ezt követően a rendőrök a férfit megbilincselték és a rendőrkapitányságra előállították. A sértett magánindítványt terjesztett elő a sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt az elkövetővel szemben. Az esetről videó is készült, itt lehet megnézni.

A Debreceni Törvényszék végzésével a Debreceni Járásbíróság ítélete 2022. december 13-án jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.